06:42, sob, 20. Apr

Festival Maribor letos v znamenju romantike





Festival Maribor bo septembra v štajersko prestolnico znova privabil ljubitelje vrhunske klasične glasbe. Letošnja prireditev bo potekala med 3. in 21. septembrom, program pa bo tokrat zaznamovalo vse, kar si lahko predstavljamo pod pojmom romantike. Izjemni tuji in domači glasbeniki bodo z glasbo napolnili nekaj najlepših mariborskih prizorišč.

festival maribor 2017

Kot so sporočili iz Narodnega doma, se bodo letos na festivalu spoprijeli z eno najbolj obrabljenih razsežnosti pojmovanja klasične glasbe in hkrati zajetnim obdobjem iz evropske umetnosti, katerega glasba še danes zaseda prevladujoč delež na koncertnih repertoarjih – z vsem, kar zajema pojem romantike.

“Vse njene izpeljanke in pomene bomo vzeli resno, tako muzikološke interpretacije kot podpomene in asociacije, ki jih razgrinja v našem vsakdanu, ter tako ustvarili intriganten, večplasten in hkrati komunikativen festivalski program,” je povedala vodja festivala Barbara Švrljuga Hergovich.

Festival bo vključeval velika dela 19. in zgodnjega 20. stoletja, med katera sodijo prispevki Ludwiga van Beethovna, Richarda Wagnerja, našega Antona Lajovca in vse do zadnjega odmeva takšnega načina razmišljanja skozi glasbo, pa tudi dela Arnolda Schönberga oziroma njegove skrajno ekspresivne glasbe iz zgodnjega opusa.

Nanje se bodo navezale velike glasbene ljubezenske zgodbe, izvajalci se ne bodo dotaknili le značilnega romantičnega kulta kontroverznega genialnega posameznika, kot sta bila ne le Beethoven in Wagner, pač pa tudi slavnega junaka detektivskih romanov Sherlocka Holmesa, ki je bil strasten ljubitelj in poznavalec klasične glasbe.

Romantično ljubezen in sanje o begu iz vsakdana je moč najti tudi v glasbi Astorja Piazzolle, ki je eden redkih umetnikov, pri katerih se preproste predstave o romantični, strastni ljubezni povežejo v prepričljiv umetniški presežek.

Za otvoritveni koncert Festivala Maribor se bo v Maribor vrnil Nicolas Altstaedt, ki bo nastopil v dvojni vlogi, kot solist violončelist in dirigent orkestra Haydnove filharmonije. Sledil bo koncert dunajskega četverca Amarcord, ki ga sestavljajo glasbeniki nenavadne muzikalne širine, in nato še komorni večer violinista Petra Matzka in pianista Christiana Schmidta.

V glasbeni svet Sherlocka Holmesa se bodo poglobili mezzosopranistka Nuška Drašček, violinist Žiga Brank, pianist Petar Milić in pripovedovalec Igor Velše.

V središču festivala bosta dva koncerta festivalskega komornega orkestra, prvi bo potekal pod vodstvom Simona Krečiča in s solistko Oksano Pečeny Dolenc na violini, drugi pa s francoskim dirigentom Jean-Philippom Wurtzem in mezzosopranistko Camille Merckx. Ob tem festival letos spet gostuje v Gradcu, in sicer z recitalom violinista Žige Branka in pianista Petra Milića.

Slovesni zaključek festivala bo tudi letos pripadel Simfoničnemu orkestru SNG Maribor, ki se mu bo tokrat pridružil še zbor Opere SNG Maribor. Nastopili bodo pod taktirko italijanskega dirigenta Gianluce Martinenghija ter z mladim pianistom Alexandrom Gadjievom.

Ob tem pa se bo festival spet podal med otroke in omogočil užitek v dobri glasbi celotni družini. Za najmlajše in njihove družine bodo namreč pripravili dva sproščena koncerta, v sodelovanju s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor pa bodo najmlajšim ponudili različne delavnice.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.