04:01, pon, 29. Apr

Festivalska zastava že plapola





Župan Andrej Fištravec in direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina sta danes opoldne na Grajskem trgu slovesno dvignila zastavo Festivala Lent. S tem sta naznanila začetek 22. izdaje tega največjega slovenskega festivala na prostem. Uradno odprtje bo zvečer s slavnostnim govorom premierke, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek.

getfoto2 (2)

Župan Fištravec je obiskovalcem festivala zaželel veliko zabave. “Veliko je bilo treba letos postoriti, da je bilo to mogoče. Veliko bo treba postoriti, da festival ohranimo še za prihodnja leta. Festival je zdaj stopil v popolno polnoletnost in mislim, da je skrajni čas, da ga strukturno umestimo v mesto,” je dejal.

Že zjutraj je v Mestnem parku potekal zaključek celoletnega projekta Kulturni dnevnik, kjer je 600 otrok, vključenih v projekt, prejelo priznanja in kulturne značke.

Na osrednjem prizorišču, Glavnem odru na Dravi, bo festival odprl koncert Balkanika, v katerem se vokalni ansambel Carmina Slovenica pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec in v družbi z Vaskom Atanasovskim, Janezom Dovčem, Ninom Mureškičem in drugimi gosti loteva tisočletne tradicije balkanskih pesmi.

Na Večerovem odru bodo nocoj zabavali Zaklonišče prepeva ter Pips Chips & Videoclips. Na Jurčkovem odru, ki nosi ime po mariborskem posebnežu Jurčku, bo nastopil Milan Kamnik, v intimnem vzdušju Sodnega stolpa pa Tzigano Brutallo.

Prvi festivalski dan bo vrata odprlo novo prizorišče Oder Minoriti, ki se nahaja na novo zgrajenem letnem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor. S tem bo ta avditorij tudi uradno predan svojemu namenu. Tu bo v času Festivala Lent oder za komedije in jazz koncerte, po nastopih pa bodo tu tudi “after partyji”.

Mestni park se bo prelevil v Art kamp z različnimi aktivnostmi za otroke in družine. V Vetrinjskem dvoru se bodo danes zvečer predstavili standupovci iz Londona, v dvorani Union klasični glasbeniki. Na Sladolentu na osrednji festivalski promenadi na Lentu bodo kuharji pripravili prve letošnje “street food” poslastice, v središču mesta pa bodo Živa dvorišča s svojim programom popestrila trge, ulice in skrita dvorišča.

V vrsti športnih dogodkov bodo danes med drugim potekali skoki s Koroškega mostu, na voljo bodo tudi odbojka na mivki, sabljanje, bowling in biljard. V času festivala bo potekala vrsta spremljevalnih prireditev, med drugim bo Mariborčan Aleksander Kamenik 1. julija pričel z maratonskim plavanjem po Dravi. Neprekinjeno bo plaval vsaj 48 ur s ciljem promocije prve uradno priznane Živalske policije v Evropi.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.