02:18, ned, 19. Maj

Fištravec: Dolg lanske volilne kampanje bo poravnan do konca leta





Mariborski župan Andrej Fištravec se je v odzivu na poročilo računskega sodišča, ki je njegovi lanski volilni kampanji podalo negativno oceno, obregnil ob dejstvo, da gre za edino revizijo, ki je bila opravljena med vsemi 17 kandidati za župana. 15.600 evrov dolga pa bo po besedah Fištravca vodja volilne kampanje poravnal do konca leta.

Fištravec

Fištravec je sporočilu za javnost zapisal, da je bil edini revidiranec v postopku računskega sodišča vodja volilne kampanje Darko Berlič. Slednjemu sodišče med drugim očita, da na posebnem transakcijskem računu za volilno kampanjo ni zbral sredstev za plačilo nastalih 15.600 evrov stroškov in da je s tega računa plačal 3900 evrov, ki ne sodijo med stroške volilne kampanje.

“Dejstvo, da je po zaprtju volilnega računa ostal določen dolg, ki je bil pravilno naveden, demantira vse tiste, ki so tekom kampanje trdili, da je ta razkošna, bogata in financirana iz javnih sredstev,” je zapisal Fištravec in dodal, da je dolg vodja volilne kampanje prevzel nase, poravnati pa ga namerava do konca leta.

Župan se sicer strinja z Berličevim stališčem, da je zakon o volilni in referendumski kampanji pisan predvsem v korist parlamentarnih strank, ki ga tudi na koncu sprejemajo.

Glede na določila zakona se je po njegovem potrebno vprašati, zakaj ne opredeljuje in zajema tudi poročanja o financiranju volilnih opravil. S takšno ureditvijo se samo povečuje dejanska vsota sredstev, ki se lahko glede na zakon porabijo za volilne kampanje v popolnoma nedoločljivo skupno vsoto z vsemi možnimi tveganji.

Kot je zapisal Fištravec, je sicer Berlič posamezne napake, ki jih je navedlo računsko sodišče že tekom postopka odpravil, sodišče pa ni zahtevalo odzivnega poročila.

Mariborski župan ob tem ne more mimo dejstva, da je bila to edina revizija, ki je bila opravljena med vsemi 17 kandidati za župana v Mariboru. “Pa ne samo to, po mojih informacijah sem edini izmed 811 županskih kandidatov v celotni Sloveniji, katerega volilno kampanjo se je odločilo revidirati računsko sodišče,” je še zapisal v sporočilu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.