17:37, ned, 19. Maj

Fištravec zaposleni na občini povrnil denar za dva obroka kazni





Mariborski župan Andrej Fištravec je zaposleni na občini, ki je na lastno odgovornost plačala dva obroka kazni, izrečene po razlitju kurilnega olja na dvorišču Mestne občine Maribor (MOM), katero bi moral poravnati sam kot fizična oseba, vrnil že plačanih 484,20 evra skupaj s provizijo za plačilo naloga in zamudnimi obrestmi.

Andrej Fištravec

Kot so danes sporočili iz MOM, je župan denar vrnil v prisotnosti vodje urada za finance in proračun Branke Atelšek, vodje mestnega sekretariata za splošne zadeve Marije Tanacek in podžupanje Melite Petelin. “Ostale obroke bo župan, kot odgovorna oseba, poravnal v skladu z odgovornostjo, ki iz tega izhaja,” so še dodali na občini.

Opozicija zaradi domnevno spornega ravnanja želela njegov odstop

Očitek o domnevno spornem ravnanju Fištravca, ki naj bi po mnenju mestne opozicije prekoračil svoja pooblastila s tem, ko naj bi eni od uslužbenk v mestni upravi naložil plačilo kazni za razlitje olja na dvorišču občinske stavbe, čeprav bi kazen moral plačati sam, je bil eden od argumentov dela opozicije, s katerimi so maja letos upravičevali zahtevo za njegov odstop.

Mariborski župan je očitke takrat ostro zavrnil in povedal, da nikoli nobenemu občinskemu uslužbencu ni naložil plačila kazni v svojem imenu. “Namen takšne kazni je, da odgovorna oseba pravne osebe, v tem primeru jaz kot župan, iz lastnih sredstev plačam kazen, kar bom tudi storil, čeprav do razlitja kurilnega olja ni prišlo po moji krivdi,” je povedal maja.

FOTO: STA
FOTO: STA

Sicer pa se je občinska komisija za pitno vodo medtem seznanila s poročilom o izvedbi nujnih sanacijskih del zaradi razlitja olja, ki bodo mariborsko mestno občino stala 187.000. Kot ugotavlja poročilo, so s hitro sanacijo uspeli prečrpati četrtino olja, onesnažena voda se sicer še vedno zadržuje v okolici občinske stavbe, ne dosega mejnih vrednosti, ki bi pokazale onesnaženost podtalnice.

Izlito olje počasi migrira, a vodni viri naj ne bi bili ogroženi

S sanacijo zdaj nadaljujejo, analize podzemnih voda na sosednjih območjih pa so pokazale, da jih ni dosegel vpliv izlitja olja. Opravljene raziskave konec maja so ponovno pokazale, da se izlito olje še vedno nahaja na območju dvorišča občine in počasi migrira, vodja projekta iz Inštituta za ekološki inženiring Željko Blažeka pa zagotavlja, da vodni viri zaenkrat niso ogroženi.

Da bi zavarovali kakovost vode na glavnem vodnem viru Vrbanski plato, bodo še naprej izvajali poostren monitoring kakovosti pitne vode, so še pojasnili na Mestni občini Maribor.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.