03:08, pet, 26. Apr

Fištravec predlaga Draga Cotarja za državnega svetnika





Mariborski župan Andrej Fištravec bo za kandidata za novega državnega svetnika, ki bo nadomestil obsojenega Franca Kanglerja, mestnemu svetu predlagal nekdanjega prvega moža Zavarovalnice Maribor Draga Cotarja. Prepričan je, da bo Cotar kot državni svetnik dostojno zastopal lokalne interese Maribora in okolice.

Drago Cotar

Cotar s predlogom soglaša, je na družbenem omrežju Facebook danes zapisal župan Fištravec. “Upam, da bodo mestni svetniki ta predlog podprli in da ga bodo potem elektorji tudi izvolili,” je dodal.

Državni svet je zaradi pravnomočno izrečene sedemmesečne zaporne kazni pred mesecem dni odvzel mandat državnega svetnika Francu Kanglerju. Novega predstavnika lokalnih interesov v državni svet bodo izvolili na izrednih volitvah 29. maja.

Seznam izvoljenih predstavnikov v volilno telo in kandidate za člane državnega sveta mora lokalna skupnost predložiti volilni komisiji najpozneje trideset dni pred dnem glasovanja, to je predvidoma v zadnji dekadi meseca aprila.

Takratni mariborski župan Kangler je bil za državnega svetnika izvoljen novembra 2012. Svoj glas mu je namenilo 25 od 38 elektorjev, čeprav se je pred voliščem v mestni hiši Rotovž zbralo več sto protestnikov, ki so Kanglerja pozivali k odstopu z županske funkcije, izražali ogorčenje nad njegovo izvolitvijo v državni svet in v stavbo metali jajca. Elektorji in Kangler so lahko stavbo zapustili le ob policijskem varovanju.

Kangler je zaradi protestov konec leta 2012 odstopil z županskega položaja, a obdržal mesto državnega svetnika, vse dokler ni njegova obsodba na sedemmesečno zaporno kazen zaradi posredovanja pri dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki postala pravnomočna. Državni svet je 19. marca letos sklenil, da Kanglerju preneha mandat državnega svetnika, predsednik državnega zbora Janko Veber pa je zatem razpisal nadomestne volitve.

Poleg volitev državnega svetnika, ki bo nadomestil Franca Kanglerja, v 3. volilni enoti bodo 29. maja nadomestne volitve potekale tudi v 6. volilni enoti, saj je treba najti nadomestilo za Milana Medveda, ki je zapustil svetniško mesto po odstopu s funkcije predsednika uprave Premogovnika Velenje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.