12:14, pet, 17. Maj

Fištravec glede dispečerskega centra v Maribor vabi ministra





Mariborski župan Andrej Fištravec je danes zavrnil navedbe ministrstva za zdravje, češ da se občina dve leti ni odzvala s predlogi za lokacijo načrtovanega dispečerskega centra.

Tega želi ministrstvo namreč postaviti v objekt SDK na Trgu Leona Štuklja, kamor se je želela seliti Umetnostna galerija Maribor (UGM).

“Danes sem prebral, da je SDK baje že dve leti lokacija, ki jo je izbralo ministrstvo za zdravje. Z mestno občino se nihče ni pogovarjal o tej lokaciji. Prvič smo izvedeli za to marca letos, ko je prišla vlada na obisk v Maribor,” je povedal Fištravec.

FOTO: STA
FOTO: STA

Kot je dejal, se je z vprašanjem dispečerskega centra v Mariboru osebno soočil lani poleti, ko so si skupaj s predstavniki ministrstva za zdravje ogledali prostore Gasilske brigade na Cesti proletarskih brigad. “Prostori na Cesti proletarskih brigad so rešitev že od leta 2010. Zakaj so se zdaj odločili drugače, ne vem,” je dodal.

Ministroma povabilo za obisk v Maribor

Po njegovih ocenah dispečerski center ne sodi na Trg Leona Štuklja v središču mesta, zato sta skupaj z direktorico UGM Bredo Kolar Sluga danes povabila ministra za kulturo in za zdravje, da prihodnji teden prideta v Maribor, “da zadevo urgentno razrešimo”.

Cerarju včeraj seznam drugih možnih lokacij

Direktorica UGM je vesela, da se je župan naposled le odločno oglasil glede te zadeve. Sama pa je o tem v sredo spregovorila s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki se je mudil v Mariboru. Ob tem mu je predala seznam drugih možnih lokacij dispečerskega centra, kot so nekdanji tekstilni inštitut, nekdanja Osnovna šola Ivana Cankarja, del prostorov srednje šole za oblikovanje in nekdanji center za socialno delo.

“Vsi pozdravljamo dispečerski center v Mariboru in vsi si želimo, da se ga umesti v naše mesto, vendar pa še enkrat poudarjamo, da obstajajo druge lokacije, ki bi bile zanj primernejše. Vsekakor pa smo mi tista vsebina, ki lahko ta osrednji mestni trg oživi,” je prepričana.

V SMC menijo, da bi lahko bilo tam oboje

V vladni stranki SMC so sicer menili, da bi bilo v objekt SDK mogoče umestiti tako dispečerski center kot UGM, ki že več desetletij čaka na ustreznejše prostore. A Fištravec pravi, da to ni mogoče.

Trg Leona Štuklja (FOTO: STA)
Trg Leona Štuklja
(FOTO: STA)

Dispečerski center zdravstva, ki bo eden od dveh načrtovanih v okviru nove organizacije nujne medicinske pomoči v Sloveniji, bo na Trgu Leona Štruklja po načrtih ministrstva za zdravje začel delovati jeseni. Na ministrstvu po današnjem poročanju časnika Večer trdijo, da so Mestno občino Maribor že pred dvema letoma prosili za pomoč pri iskanju prostorov za dispečerje, a se ta ni odzvala.

“Ko z občine ni bilo odziva, smo prosili ministrstvo za javno upravo, naj v okviru državnih prostorov poišče kakšno rešitev. Našli so stavbo SDK, ki je bila 15 let prazna. Ko smo se sestali in si prostor ogledali, z niti eno besedo ni bilo omenjeno, da je kandidat za prostore tudi galerija,” je za časnik povedala Dušanka Petrič z omenjenega ministrstva.

Druge lokacije neprimerne

Kot so na ministrstvu že prejšnji teden povedali za STA, ostale predlagane lokacije ne zagotavljajo ustreznih pogojev za dispečerski center. To naj bi veljalo tudi za prostore na Cesti proletarskih brigad.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.