06:52, sob, 20. Apr

FOTO: 100 let šolstva v Gradišču na Kozjaku





Šolstvo v Gradišču ima pestro preteklost. V letu 1922 je 35 otrok začelo obiskovati pouk v eni izmed domačih hiš, 14 let kasneje je bila zgrajena šola, ki je bila v času vojne požgana, nato popolnoma obnovljena in takšna stoji še danes.

Včasih je bila tukaj osemletka in jo je obiskovalo več kot 100 otrok, nato se je število učencev postopoma zmanjševalo. V zadnjih 40-tih letih je bilo v posameznih šolskih letih manj kot 20 otrok, v letošnjem letu so na šoli le še trije otroci, nam zaupa ravnateljica Manja Kokalj.

VIR: OŠ Selnica ob Dravi

“S pozitivno energijo pogumno stopamo novim izzivom naproti in kvalitetno izvajamo pouk ter dosegamo zastavljene cilje. Veseli smo, da otroci v Gradišču vedno radi prihajajo v šolo, imajo veliko znanja in obvladajo pomembne življenjske veščine. Posebnost te majhne podeželske šole pa je tudi zelo dobro sodelovanje s starši, z društvi in ostalimi krajani,” še poudari ravnateljica.

V petek, 26. 5. 2023, smo bili priča izjemni prireditvi v Domu krajanov v Gradišču na Kozjaku. Zanimiv in poučen program so pripravili sedanji in bivši učenci, ki so obiskovali podružnično šolo, popeljali so nas skozi pomembne mejnike šolstva in razvoja kraja. Prisluhnili smo tudi gradiškim harmonikašem in ljudskim pevkam, za odlično pogostitev so poskrbele Kmečke žene iz Gradišča.

VIR: OŠ Selnica ob Dravi

V šoli so pripravili tudi bogato razstavo šolskih dokumentov in fotografij, ki bo na ogled do 2. junija 2023. Ob tej priložnosti so izdali tudi brošuro, v kateri so zbrali pomembne podatke in utrinke gradiškega šolstva.

VIR: OŠ Selnica ob Dravi

Ob občinskem prazniku Občine Selnica ob Dravi je v maju 2023 podružnična šola Gradišče na Kozjaku prejela Županjino priznanje za kvalitetno delo na področju vzgoje in izobraževanja.

VIR: OŠ Selnica ob Dravi

“Želja vseh nas je, da se šola v Gradišču ohrani, saj je srce kraja in pomembno vpliva na življenje vseh ljudi,” še poudari ravnateljica Manja Kokalj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.