12:31, pet, 17. Maj

FOTO: Danes je dan brez modrčka s pomembnim sporočilom





Danes, 13 oktobra, je dan brez modrčka. Na ta dan naj bi ženske bile brez modrčka, a sporočilo tega dneva je globlje od tega, da naj se ženske na ta dan sprostijo in odvržejo modrček.

Oktober je namreč mesec boja proti raku na dojkah in tako so pred leti na pobudo kanadskega kirurga Mitchella Browna določili 13. oktober kot dan brez modrčka. Brown je žele ozaveščati javnost o raku dojk. S tem pa tudi opozoriti, kako pomembno je, da se ženske samopregledujejo in da gredo na prventivne preglede dojk. S tem, ko naj bi na ta dan odvrgle modrc, ki veže dojke in jih drži na miru, se spodbuja ženske, naj se premaknejo, naj ne bodo na miru, ampak naredijo nekaj dobrega zanje.

Namen ozaveščanja, ne pa namigovanja na erotiko

Tako danes marsikdo opozarja, da ne gre samo za zabavo, sploh pa ne za erotični namen dneva, ampak za resna opozorila. Tako je npr. uporabnik Facebooka Jonathan Joseph Vandi objavil nekaj fotografij žensk po operaciji dojk in izpostavil, da gre za dan brez modrčka z namenom ozaveščanja boja proti raku dojka in ne zaradi drugih motivov, da ta dan ni namenjen temu, da se kaže bradavičke, da ni namen dneva, da se pokaže, kako imajo ženske gladke prsi ali da bi šlo za razkazovanje prsi. Posebej je še zapisal, da naj se tega dneva ne zlorablja, ampak naj ženske skrbijo za svoje prsi tako danes kot vse dneve.

Pomembno je oditi na preventivni pregled programa DORA

V Sloveniji se več let že izvaja preventivni, presejevalni program DORA, preko katerega se vabi ženske po 50. letu na preventivne preglede. Pomembno je, da se teh pregledov ženske udeležijo. Več o programu DORA je zapisano TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.