16:33, sre, 1. Maj

FOTO: Danes v Mariboru Janez Janša in Alejandro Peña Esclusa o prevarah pri elektronskem glasovanju





V Mariboru je nocoj v Viteški dvorani Mariborskega gradu potekal pogovor z Janezom Janšo, predsednikom SDS, in Alejandrom Peño Escluso, venezuelskim avtorjem knjig o volilnih prevarah v Latinski Ameriki. Pogovor je vodil Ivan Štuhec, uvodne besede pa je imel Franc Kangler.

Alejandro Peña Esclusa je inženir, pisatelj, analitik in politični svetovalec. Pa tudi začetnik protestov v Venezueli proti režimu chavistov. Bil je tudi zaprt v zaporu El Helicoide. Ukvarja se s forumom  Sao Paulo, napisal je več knjig, med drugim tudi “Volilne prevare foruma Sao Paolo”, ki je prevedena v slovenščino, “Kulturna vojna”, ki je prav tako prevedena v slovenščino. Prav o teh temah je tekel pogovor v Mariboru.

Alejandro Peña Esclusa s prevajalcem, Janez Janša in Ivan Štuhec

Uvodne besede, s katerimi je pozdravil vse navzoče, še posebej pa sogovornika v pogovoru Janeza Janšo in Alejandra Peño Escluso, je imel Franc Kangler. Pozdravil je tudi množico prisotnih obiskovalcev, teh je bilo res veliko, toliko, da so morali prinesti še dodatne sedeže, da bi se lahko vsi usedli in prisluhnili pogovoru.

Franc Kangler je imel uvodni govor

“Pomembno je, da se mora o tem govoriti več kot pa običajno. Ker elektronska glasovanja so vedno lahko rizična, če niso zagotovljeni kontrolni elementi. Marsikdo vdira v sisteme svetovno znanih podjetij, tudi v Naso,” je za naš medij, portal lokalec.si, povedal Kangler pred začetkom pogovornega večera in dodal: “Podobno lahko kdo vpliva tudi na elektronsko glasovanje. Zato jaz osebno zagovarjam, da je potrebno klasično glasovanje. Pač potrebuje več časa za prešteti glasove.”

Viteška dvorana Mariborskega gradu je bila polna do zadnjega kotička

Avtor več knjig Alejandro Peñaa Esclusa je prav tako za naš medij povedal: “Knjiga Volilne prevare Sao Paolo je knjiga, ki razloži, kako je bilo razvito moderno elektronsko glasovanje v moji državi Venezueli v letu 2004. Vlada je slonela na elektronskem glasovanju in elektronskem štetju glasov, režim chavistov je dobil preveč glasov zaradi goljufij. Ta model pa so nato prenesli še na druge latinskoameriške države, npr. v Bolivijo. Podprli pa so tudi nekaj drugih držav pri takem glasovanju. Knjiga, o kateri govorim, predstavlja zgodovino dogajanja, pa tudi, kako se obvarujemo pred tem.”

Predsednik SDS Janez Janša je v uvodnem nagovoru množice prisotnih izpostavil: “Tema je za marsikoga malo presenečenje, ker se nam zdi, da z volitvami in tehnologijo volitev zdaj po vseh teh desetletjih življenja v parlamentarni demokraciji najbrž ni kakšnih večjih problemov, a boste danes vendarle izvedeli, da tudi taki problemi obstajajo.” Osnovni namen nocoj je bil po Janševih besedah predstavitev knjige o volilnih prevarah v Venezueli in Latinski Ameriki, a Janša je še poudaril: “Če boste to knjigo prebrali, boste videli, da so notri opisani nekateri vzorci, ki jih lahko srečamo tudi marsikje drugod, tudi v Evropi in na žalost deloma tudi pri nas.” Na kratko je opisal tudi življenje avtorja knjige in Forum Sao Paolo, ki se je po njegovih besedah zatekel v kulturni marksizem. Izpostavil je, da Alejandro Peña Esclusa piše iz lastnih izkušenj, zato so po njegovih besedah te knjige sicer tanke, a konkretne.

V prvem delu pogovora se je Ivan Štuhec pogovarjal z avtorjem knjig, v drugem delu pa z Janšo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.