01:36, pon, 29. Apr

FOTO: Danes v Žabjaku odprli novo enoto Doma upokojencev Ptuj





Danes so v Žabjaku v Mestni občini Ptuj slovesno odprli novo enoto Doma upokojencev Ptuj. Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar, ki je bila tudi na slovesnosti.

Vesna Šiplič, direktorica Doma upokojencev Ptuj, v okvir katerega spada nova enota Žabjak, je izpostavila, da nova enota ponuja prostor 162 stanovalcem. 130 mest bo namenjenih izvajanju domskega varstva starejšim, 20 mest za začasne namestitve, 12 mest pa za uporabnike dnevnega varstva.

Celotna investicija gradbeno-obrtniških del znaša dobrih 14 milijonov evrov, za opremo pa še 1,8 milijona evrov. Projekt izgradnje se je financiral iz treh različnih virov. Dejala je še, da se bodo z novo enoto še bolj temljito lahko spopadli s situacijami, kot je covid-19.

Nataša Pirc Musar

Predsednica RS Nataša Pirc Musar je v svojem govoru izpostavila, da se domovi za starostnike po Sloveniji soočajo z veliko težav, tudi s pomanjkanjem kadra. Za domove so dolge čakalne vrste, na različnih oddelkih so različno dolge. Zgodi se tudi, da so v domovih za starejše osebe, ki niso našle proste sobe v svojem okolju, ampak so morale tudi na drug konec Slovenije. Omenila je, da se na področju akcijskih načrtov zdaj že dogajajo spremembe, a ne s takšnim termpom, kot so ga pričakovali. Med drugim je dejala še, da se bo v Sloveniji moralo poskrbeti za ustrezno plačilo zaposlenih v domovih. Meni, da izredno težavo predstavlja neustrezno financiranje zdravstvene oskrbe v domovih za starejše. Poudarila je še, da domovi za starejše nikakor ne smejo nadomestiti negovalnih bolnišnic, saj zato nimajo pogojev.

Prav zaradi vseh takih nakopičenih težav v zvezi z domovi za starejše pa, pravi predsednica Nataša Pirc Musar, se lahko veselimo uspešno izpeljane investicije v Žabjaku. Ob tem pa je izrazila veliko hvaležnost vsem zaposlenim in vodstvu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.