18:44, ned, 28. Apr

FOTO in VIDEO: 45. Rez najstarejše trte na svetu je opravljena





Pred Hišo Stare trte na Lentu je dopoldne 45. Rez najstarejše trte na svetu. Ob tej priložnosti je Mestna občina Maribor tudi tokrat dvema slovenskima in trem tujim prejemnikom poklonila pet cepičev Guinnessove rekorderke.

V mestu najstarejše trte na svetu je strokovno opravilo obrezovanje trte hkrati tudi protokolarni dogodek, na katerem mesto pokloni cepiče najstarejše trte izbranim partnerskim mestom oz. občinam ter organizacijam doma in po svetu.

Kam odhajajo cepiči? 

Ob letošnji 45. rezi so tako cepiče Stare trte prejeli občina Središče ob Dravi, krajevna skupnost Kamnica, Evropski red vitezov vina oziroma češki konzulat, madžarska občina Kovacsvagas in špansko veleposlaništvo v Sloveniji.

Tudi letos je slovesna podelitev cepičev potekala v družbi Pihalnega orkestra Pošta Maribor, vabljene goste in druge udeležence dogodka pa je pozdravil župan Saša Arsenovič. Zatem je skrbnik najstarejše trte Stane Kocutar podal poročilo, zbrane pa bosta nagovorili še mariborska vinska kraljica Maruša Mukenauer in nova vinska kraljica Slovenije Sanja Ferjančič.

Po besedah skrbnika trte Staneta Kocutarja je slovesna rez dejanje vstopa vinske trte in njenih častilcev v novo rastno obdobje. S podelitvijo petih trsnih cepljenk se je število potomk v Sloveniji povzpelo na 150, število podarjenih na tuje pa na 102.

Sicer pa bodo letos v Mariboru v znamenju trte doživeli še dva zanimiva dogodka. V sodelovanju z Univerzitetno knjižnico Maribor in Češko republiko bodo pripravili priložnostno razstavo ob 100-letnici knjige Kletarstvo, ki velja za prvi sodobni učbenik te stroke v slovenskem jeziku. Spomnili se bodo tudi 180-letnice nastanka besedila Zdravljice, ki jo je France Prešeren napisal ob mladem vinu na martinovo leta 1844.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.