03:33, ned, 5. Maj

FOTO in VIDEO: Ceste v Kamnici katastrofalne, skoraj neprevozne, v center pa se dalje vlaga





Krajani Kamnice so razočarani, menijo namreč, da župan, podžupan in celotna mestna uprava Mestne občine Maribor ignorirajo Krajevno skupnost Kamnica. Predsednik sveta KS Kamnica Simon Hauptman je dejal, da so ugotovili, da Kamnice v načrtovanju proračuna za letošnje leto ponovno skorajda ni.

“KS Kamnica ne misli kar tako odnehati”

“Sredstva, ki so bila zagotovljena v preteklem letu, so porabili drugje in preprosto ignorirali amandma mestnega sveta, ki je Kamnici namenil denar za ceste. Pri pregledu letošnjega proračuna smo ugotovili kar nekaj anomalij, na katere niso opozorili niti mestni svetniki, KS Kamnica pa ne misli kar tako odnehati,” pojasni Hauptman.

“Ne zahtevamo veliko, zahtevamo, da se preplastijo tiste ceste, ki so neprevozne”

Hauptman opozarja, da gre za tiste ceste, ki so v katastrofalnem stanju: “To so anomalije, na katere opozarjamo, da se vseskozi vlaga v center mesta, neke predele, kjer župan ne vem, zakaj tako vztraja na investicijah, med tem pa zunaj, kot da ne obstajamo.” 

In kje je najhujše?

Hauptman pove, da gre za cesto “pod kamniškim bregom, Cesto na Grič, cesta Rošpoh del, tudi cesta na Urban je na določenih odsekih praktično neprevozna, podobno je s cesto na Medič. Vse te stranske ceste niso bile vzdrževane zadnjih 20, 30 let in so res v katastrofalnem stanju.”

V preteklem letu je bilo po besedah Hauptmana z amandmajem župana zagotovljenih 150.000 evrov na področju KS Kamnica. “Glede na to, da so bila sredstva na postavki izčrpana, investicij v ceste na področju KS Kamnica pa ni bilo, kam so bila sredstva preusmerjena, in katere investicije lahko na področju cest pričakujemo v Kamnici v letu 2024? Glede na to, da plani v proračunu itak ne pomenijo zagotovila, da se nekaj naredi, pričakujemo, da se bodo letos naredili neurejeni plani iz leta 2023 in potem nadaljevali ti, ki so zapisani v proračunu 2024, ki pa seveda še ni sprejet,” dodaja Hauptman.

“Danes ugotavljamo, da je bilo vse skupaj le pesek v oči in gašenje požara iz vaše strani”

Pojasnil je, da je 10. novembra o umeščenosti projektov spraševal Suzano Fras iz Urada za komunalo, promet in prostor, a prejel odgovor: “V zvezi s tem vam še ne moremo podati natančnejših podatkov, kot jih želite, ker je proračun za leto 2024 v pripravi in bodo potekala še usklajevanja. Več bo znano konec meseca novembra 2023.”  Tudi novembra niso dobili nobenih odgovorov. Na njih se je ponovno obrnil pred dnevi, a do danes odgovora ni dobil. “Prav tako sem na MOM poslal usklajeno tabelo, ki smo jo z celotnim UKPP uskladili lani po izredni seji KS Kamnica in KS Bresternica z zagotovili, da se bo delalo po tej tabeli. Danes ugotavljamo, da je bilo vse skupaj le pesek v oči in gašenje požara iz vaše strani. KS Kamnica bo omenjeno usklajeno tabelo z vsemi e-maili in korespondenco objavila in zraven dodala vse e-maile ter telefonske številke odgovornih na MOM in UKPP, pa naj se krajani obračajo na odgovorne in ne na nas,” poudari Hauptman.

V planu lepše in prevoznejše ceste

Pri natančnem pregledu proračunske postavke so opazili tudi, da so sredstva namenjena za cesto – Radvanjska od Lesjakove do Ob Ribniku. “Lepo prosim za pojasnilo, katera cesta točno je to, glede na to, da se te ceste nikjer ne križajo. Ta cesta torej ne obstaja,” dodaja Hauptman. Med drugim je v planu cesta do Hotela Arena, do Anderliča in cesta mimo Dvorane Tabor, “ki so veliko lepše, bolj prevozne kot te ceste po Kamnici. O Kamnici in drugih KS pa niti duha niti sluha.”

V preteklem letu so pripravili tudi popis vseh plazov v KS, skupaj s točnimi lokacijami, koordinatami in opisi. Tudi z vprašanji, kdo je za vsak plaz posebej odgovoren, kdo ga bo saniral in v kateri fazi je postopek, so se obrnili na mariborsko občino in prosili za pojasnila, a zaman.

Foto utrinki cest:

Več sledi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.