19:56, sob, 27. Apr

FOTO in VIDEO: Dejan Židan na ogledu novega vrtca v Selnici ob Dravi poudaril, da gre za referenčni projekt gradnje iz slovenskega lesa





Državni sekretar Dejan Židan si je danes v Selnici ob Dravi v spremstvu županje Vlaste Krmelj in drugih ogledal novi, leseni vrtec, ki je prva javna stavba v Sloveniji, izdelana iz lesa, zraslega, posušenega in obdelanega v Sloveniji. S tem ostaja projekt referenčni primer. V Selnici sicer načrtujejo še izgradnjo nove, prav tako lesene telovadnice, ki bo povezana tako s šolo kot z vrtcem.

Pri gradnji lesenega vrtca so bila upoštevana merila trajnostne gradnje s slovenskim patentiranim konstrukcijskim sistemom masivne, stabilne in varne lesene konstrukcije, narejene izključno iz masivnega alpskega lesa, brez lepil, kemikalij in kovin, s spajanjem lesenih elementov s sistemom mozničenja. Financiran je bil preko Javnega razpisa Demo les 2023 Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, sredstva zanj pa je zagotovilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Želijo si še več demo, referenčnih projektov – izgradenj objektov iz slovenskega lesa

Državni sekretar Dejan Židan je po ogledu novega vrtca izpostavil, da gre za prvi tovrstni in tudi večji objekt, ki je v celoti iz slovenskega lesa. Država je lansko leto začela podpirati demo projekte, letos jih bodo podpirali še več, zaradi tega so naredili razpis. Vesel je, da so se v Selnici ob Dravi odločili prijaviti na ta razpis, saj je po ogledu zgrajenega vrtca videl, da je “res nekaj posebnega”. Tako je poudaril, da se je izkazalo, da znajo v Sloveniji ne samo sestaviti vsega, ampak tudi narediti sestavne elemente. Dejal je še, da si želi še več tovrstnih demo projektov v Sloveniji, ne samo vrtcev, ampak tudi šol. Želi si namreč, da bi bila čim prej izgrajena prva šola, prav tako tudi, da bi bili zgrajeni prvi leseni bloki, “zato ker morajo ljudje v živo videti, kakšna je razlika, če se živi v objektu iz lesa, ki je bolj zdrav za človeka, ali pa iz betona, ki je nekoliko manj zdrav”. Izpostavil je, da ima les veliko pozitivnih lastnosti, a da ga je treba tudi skrbno čuvati.

Več možnosti za športni razvoj otrok, saj imajo v vrtcu športno pedagoginjo

Izrazil pa je še posebno zadovoljstvo, ker imajo v tem vrtcu načrtno zaposleno še športno peedagoginjo, saj po ugotovitvah zadnjih let športna usposobljenost otrok v šolah pada. Po njegovem mnenju tudi zato, ker ni pedagogov za šport v “pravilni starosti”. Navedel je, da se otroci motorično najbolj razvijajo v starosti od sedem do deset let. “Pa se vprašamo, ali ima otrok takrat na razpolago nekoga, ki se spozna na športno vzgojo. Odgovor je: nima! V tem trenutku imamo v prvi triadi, v drugi triadi šolo brez športnih vzgojiteljev. Ti se vključijo komaj v tretji triadi,” je dejal in dodal, da je to, da imajo v vrtcu športno pedagoginjo zelo dobra informacija. Ne nazadnje pa imajo v selniškem novem vrtcu tudi telovadnico, torej poseben prostor, kjer bodo otroci lahko telovadili ločeno od igralnic, kar se zdi Židanu zelo pomembno.

Županja Vlasta Krmelj: Vrtec bomo uradno odprli ob 50-letnici starega

Županja Selnice ob Dravi Vlasta Krmelj je dejala, da s ponosom gostijo državnega sekretarja Dejana Židana z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, in se mu zahvaljujejo. Vrtec je več kot 80 odstotkov iz lesa. Uradno odprtje vrtca bo kmalu. Predvidoma maja, z novim šolskim letom pa bi otroci bili že v tem vrtcu, ne pa več v starem vrtcu. Stari vrtec je namreč bil narejen pred 50 leti, zdaj imajo nekaj oddelkov v starem vrtcu, nekaj pa v šoli. Prav ob 50-letnici starega vrtca in 25-letnici občine Selnica ob Dravi bi radi imeli uradno odprtje novega vrtca. Županja upa, da bo vsaj naslednjih 50, če ne 100 let zadovoljeval potrebe.

Novi vrtec ima deset oddelkov, sprejel bo lahko 200 otrok

Novi vrtec je narejen v skladu s standardi, normativi, ima deset oddelkov, sprejme lahko okrog 200 otrok. Trenutno je v starem vrtcu okrog 190 otrok. Vsaka igralnica ima svoje sanitarije. Vrtec ima odprte in pokrite terase, veliko zunanjih površin. V zgradbi bodo tudi vsi ostali prostori, ki jih vrtec potrebuje, od kuhinje do poslovnih prostorov za zaposlene. Imel pa bo tudi telovadnico. Zunaj pa zelene površine z nasajenimi drevesi.

Za trajnostno okolje in da se material ne pripelje od daleč

Židan je dejal, da si želijo ustvariti čim bolj trajnostno okolje in to, da se neko surovino, gradbeni element ne pripelje od daleč. Če bi namreč les ali gradbeni element pripeljali od daleč, več tisoč kilometrov, bi po njegovem mnenju zgrešili vse, saj bi zaradi transporta izgubili marsikaj, ne pa tudi pridobili. Izpostavil je, da je v Sloveniji dovolj gozda in da je prav, da se naučimo uporabljati gozd skozi vse faze. Meni tudi, da so v Sloveniji najboljši proizvajalci lesenih hiš na svetu. Prav tako tudi, da lesna industrija dela vse boljše in da ima dobiček.

Izgradnja vrtca je sicer ostala v finančnih okvirjih. Osnovna pogodba z izvajalcem je še vedno okrog pet milijonov 300 tisoč evrov, dodali niso nobenega aneksa. Dodali so samo sredstva za ureditev okolice. Ta bo en del asfaltirana za potrebe parkirišča, imeli bodo tudi zelenice in posajena drevesa, za to so dodali okoli 450 tisoč evrov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.