23:48, pon, 20. Maj

FOTO in VIDEO: Dobrodelni kolesarji so se ponovno ustavili v Kungoti, učenci so jih navdušeno sprejeli





Kolesarji, ki kar pet dni kolesarijo po Sloveniji v okviru projekta DOS – Dobrodelno okoli Slovenije, so se danes pri svoji četrti etapi ustavili v Kungoti pri Riki baru.

Dami Zupi je tisti, ki dobrodelno kolesarsko karavano vodi in ki je več povedal o samem projektu. Gre za izjemen vseslovenski humanitarni projekt, pri katerem pa ne kolesarijo samo Slovenci in Slovenke, ampak tudi tujci. Traja pet zaporednih dni, skupaj prevozijo nekaj več kot 1.225 kilometrov. Prva etapa je od Novega mesta do Strunjana, druga nato od Strunjana do Kobarida, tretja pa do Velenja. Četrta, današnja je od Velenja do Moravskih Toplic. Jutri jih čaka še peta.

Karavana sicer vsako leto šteje 25 kolesarjev. Zupi pravi, da je tako najboljše zaradi logistike, zaradi nastanitev, iskanja prenočišča. Že septembra ali oktobra sprejme prijave, nato pa izbere 25 kolesarjev in kolesark. A to ne pomeni, da kolesarijo samo oni. Kdor koli se jim namreč lahko pridruži in kolesari z njimi eno uro, dve, več ali celo etapo. Ali pa pride na sprejem, kot je bil danes v Kungoti, in stisne kolesarjem roke.

In kaj je namen DOS-a? Ne gre za tekmovalno dirko, niti za rekreativno kolesarjenje, pravi Zupi. Letos imajo nekaj kolesarjev iz tujine: Madžarske, Poljske, Hrvaške, Črne gore, Srbije in od drugod. In zakaj kolesarijo? Da promovirajo kolesarjenje in da podarijo kolo.

V Kungoti so jih z veseljem pričakali. Učenci iz Osnovne šole Kungota so kolesarjem in udeležencem sprejema zaplesali dve odlični plesni točki: afriški ples in kavbojski ples v liniji. Kolesarji pa so si nekoliko oddahnili in spočili. Kungoška županja Tamara Šnofl pa je vse skupaj pozdravila. Poudarila nam je, da gre pri tem tudi za dobrodelnost. Preko projekta DOS namreč zbirajo prostovoljne prispevke za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Kolo bo šlo zanesljivo v prave roke, je še dejala. Slovenska karitas oziroma Župnijska karitas iz Zgornje Kungote bo namreč kolo predala v sodelovanju s Osnovno šolo Kungota in socialno službo.

Pa še nekaj fotoutrinkov današnjega sprejema dobrodelne karavane kolesarjev v Kungoti:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.