19:30, pet, 26. Apr

FOTO in VIDEO: Dravsko kolesarsko pot in kaj vse ponuja lahko od zdaj naprej odkrivate tudi preko aplikacije Drava Bike





Reka Drava ponuja nešteto potencialov za razvoj športno-turistične in kulturne ponudbe. Kliče tudi k raziskovanju skritih kotičkov, naravnih lepot in bogate biotske pestrosti tako živalskih kot rastlinskih vrst. Vse, kar lahko doživimo na in ob reki Dravi, bo kolesarjem in drugim odslej pomagala odkrivati nova mobilna aplikacija Drava Bike, ki je nastala v okviru projekta »Naša Drava«.

Danes so v Miklavžu na Dravskem polju, pri tretjem ribniku, kjer imajo postavljeno počivališče za kolesarje, predstavili aplikacijo, ki bo kolesarjem v pomoč pri odkrivanju, kaj vse ponuja projekt za njih v posameznih sodelujočih občinah, ob tem pa so direktor RRA Podravje Maribor Uroš Rozman, župan Miklavža na Dravskem polju Egon Rupnik in župan občine Starše Stanislav Greifoner predstavili celoten projekt Dravske kolesarske poti ter kaj je bilo in kaj bo narejeno v okviru tega projekta v teh dveh občinah. Miklavž se tako lahko že pohvali z nekaj počivališči, v Staršah pa želijo narediti med drugim tudi gondolo za kolesarje.

Aplikacija Drava Bike uporabnika virtualno vodi do znamenitosti ob kolesarski poti

Da so počivališča za kolesarje postavljena vse od Dravograda do Središča ob Dravi, je povedal Uroš Rozman, direktor RRA Podravje Maribor, ob tem pa tudi, da so se nekatere občine odločile za nakup električnih koles za izposojo, nekatere za kajake oziroma kanuje pa tudi kakšno prikolico za prevoz kajakov kanujev. Poudaril je, da gre za nadgradnjo izgraditve kolesarske poti, ki so jo tudi označevali.

Počivališče za kolesarje ob tretjem ribniku v Miklavžu na Dravskem polju

Z mobilno aplikacijo in dodatnimi promocijskimi sredstvi pa lahko zdaj Drava Bike še boljše predstavijo tako v Sloveniji kot v tujini. Aplikacija je narejena tudi s tem namenom, da kolesarje virtualno vodi do znamenitosti, ki so v bližini kolesarskih poti. To se ne nazadnje vidi tudi pri ribniku, kjer so predstavili aplikacijo. S ceste ni takoj viden, kolesarja pa aplikacija vodi prav do njega in počivališča. Prav tako tudi do rimskih gomil, ki so nedaleč stran, le v drugo smer.

V Miklavžu na Dravskem polju majo počivališče  tudi ob tretjem ribniku, načrtujejo jih še več, vabijo pa še k Rimskim gomilam

Danes sta svoje rezultate predstavili občini Miklavž na Dravskem polju in Starše. Veseli jih, da so počivališča ob Dravski kolesarski poti s pripadajočo opremo (ležalniki, klopi, mize, stojala za kolesa) med obiskovalci lepo sprejeti.  Egon Repnik, župan občine Miklavž na Dravskem Polju, je tako dejal, da ga veseli nas, da so rezultati projekta dokaz, kako je možno združiti športne, zgodovinske in turistične vsebine z naravovarstvenimi pogoji rabe območja Drave za turistične namene, ki so jih v okviru projekta uspeli tudi pridobiti.

Počivališče za kolesarje ob tretjem ribniku v Miklavžu na Dravskem polju
Vhod v Rimsko gomilo v Miklavžu na Dravskem polju

Ker je imela Drava nekoč velik pomen za takratne prebivalce, bo prikaz življenja ob reki Dravi v rimskem času od zdaj na voljo tudi skozi nov promocijski film.  Povedal je še, da je vesel, da so v tem projektu, kjer gre za enotno predstavljene kolesarske poti, ob tem pa lahko vsaka občina poudari tisto, kar ima, kar mu je podarila narava, kar je človek znal ohraniti. Sami bodo nadaljevali postavitev več počivališč, nekaj jih že imajo.

V Staršah bi radi med drugim naredili kolesarsko gondolo

Ker je Drava kot turistični produkt pomembna za obe občini, je na njene rezultate ponosen tudi župan občine Starše, Stanislav Greifoner: »Reka Drava je izreden športno-turistični potencial. Naš cilj v prihodnje je urediti še pogoje za plovnost, sicer pa smo veseli, da smo v okviru projekta, skupaj z občino Duplek, uredili dokumentacijo za žično košaro preko reke Drave, ki je unikatna v evropskem prostoru, ter izvedli zgodovinski dogodek podelitve pravic za izpiranje zlata na levem bregu ter prikaz oz. predstavitev izpiranja zlata na desnem bregu v Zlatoličju.«  Sicer pa je še poudaril, da imajo še druge projekte, ki bi jih radi približali ljudem ob Dravi, od rancarije, ki bi bila tudi pri njih na Dravi, in ne nazadnje krožna kolesarska pot.

Aplikacija ponuja predstavitev ponudbe ob kolesarski poti in doživetij destinacij

Ena izmed pomembnejših novosti na Dravski kolesarski poti je prav nova mobilna aplikacija, ki so jo skupaj s partnerji oblikovali na RRA Podravje – Maribor. Več o njej je povedal še Uroš Rozman: »Aplikacija predstavlja inovativen pristop k predstavitvi ponudnikov in ponudbe (naravna in kulturna dediščina ter ostale zanimivosti) ob Dravski kolesarski poti. Uporabnika obvesti o tem, kje se trenutno nahaja in ga hkrati vodi do izbrane točke ali doživetij, ki jih lahko razišče za vsakim zavojem. Z omenjeno aplikacijo želimo uporabnike kakovostno voditi po poti in vsem, kar ponuja območje ob reki Dravi (na in ob kolesarski poti). Zavedamo se, da s tovrstnimi projekti prispevamo k razvoju ponudbe in doživetij destinacije.«

Povezovanje in združevanje različnih akterjev

Bogato, 45-člansko mednarodno partnerstvo 10 Lokalnih akcijskih skupin v projektu »Naša Drava« predstavlja povezovanje in združevanje različnih akterjev, ki vsak s svojimi aktivnostmi skrbijo za doprinos k razvoju območja na in ob reki Dravi. Na območju Lokalne akcijske skupine LAS Lastovica so partnerji projekta: Občina Miklavž na Dravskem polju, Občina Starše, RRA Podravje – Maribor, Turistično društvo Miklavž na Dravskem polju in Turistično društvo Starše. Z namenom oživitve turistične ponudbe reke Drave so bile v sklopu omenjenega projekta izvedene številne aktivnosti. Operacija je delno sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v sklopu ukrepa 19.3. Vrednost projekta v okviru LAS Lastovica znaša 113.227,16 evra, višina sofinanciranja: 79.984,77 evra (85 % sofinanciranje upravičenih stroškov).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.