22:40, sob, 29. Jun

FOTO in VIDEO: Folkart je v Maribor pripeljal izjemne folklorne skupine, ki s svojimi nastopi navdušujejo publiko





V Mariboru se je z iskrivimi, dinamičnimi, atraktivnimi nastopi na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja začel 36. Folkart. Tisti festival, iz katerega se je pravzaprav pred 33 leti razvil Festival Lent. Tokrat na Folkartu sodelujejo skupine iz Črne gore, Indije, Nove Zelandije, Paname, Portugalske, Južne Koreje in mariborska Akademska folklorna skupina Študent.

V torek dopoldan so se skupine že sprehodile po mestu in v povorkah pokazale svojo opravo, kostume in tudi zaplesale. Predstavile so plese iz svojih dežel, okolja, iz zgodovine, hkrati pa predstavljale svoje domovine. Njihovi predstavniki so nam tudi povedali, da jim je v veselje in čast predstavljati ne samo svojo skupino, ampak tudi svoje običaje, plese. Veseli so, da lahko to naredijo na Folkartu, ki si je v vseh letih delovanja pridobil odličen mednarodni ugled.

AFS Študent vsako leto povabi več skupin na Folkart, hkrati pa na festivalu tudi sami zaplešejo

Alenka Klemenčič, producentka Folkarta, nam je povedala, da se v času po koroni, po epidemiji, pozna, da nekatere skupine po svetu ne morejo, čeprav si želijo, priti v Maribor na Folkart, saj jim velikokrat primanjkuje sredstev za daljša potovanja. A hkrati, da je v svetu še vedno veliko skupin, nekatere so tudi nove, ki si uspejo zagotoviti sredstva in priti ter z ljubeznijo in veseljem prikazati del svojega okolja in običajev v Mariboru.

Skupina iz Paname na povorki po Mariboru

Klemenčičevo pri njenem delu za Folkart vodi ljubezen do folklore, priznava pa, da je organiziranje kar velik zalogaj, sploh zaradi tega, ker običajno organizirajo skupaj z ekipami njihovo potovanje, prihod, predvsem pa bivanje in nastope v Mariboru in okolici. Pravi, da jim večinoma organizirajo vse, tako da je Folkart tudi zaradi tega še posebej cenjen v svetu.

Maori na povorki po Mariboru

Skupine so se tako v torek sprehodile po mestu, vse do večera, ko so nastopile na Glavnem odru Festivala Lent in pokazale svojo energijo, milino, odločnost, strast prepletene z rezultati treningov plesa in koreografijo.

Skupina iz Južne Koreje na povorki po mestu

Nastope vseh skupin boste lahko spet občudovali na sobotnem zaključku, te dni pa še po mestu, nastopali pa bodo tudi po drugih krajih, v Miklavžu na Dravskem polju, Murski Soboti, Lenartu v Slovenskih goricah, Slovenj Gradcu, Velenju in Zgornji Velki.

AFS Študent

V posnetku si lahko ogledate tudi, kaj so predstavniki posameznih skupin povedali naši ekipi. Tako o svojem delu, nastopih kot tudi o Mariboru, ki jih je sprejel z odprtimi rokami.

Pa še predvajanji dveh nastopov.

Prvi je dostopen TUKAJ.

Drugi pa TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.