09:45, pon, 29. Apr

FOTO in VIDEO: Izjemno bogata zgodovina motokros dirk v Orehovi vasi





V Orehovi vasi imajo že 60 let legendarne motokros dirke, tudi za svetovni pokal.

AMD Orehova vas je pripravilo razstavo plakatov, slik, pokalov in medijskih člankov, starih motorjev in opreme. Na njihovi progi v Radizelu so trenirali in tekmovali Stanko, Milko in Silvin Vesenjak, Drago Predan, Sašo Kragelj in mnogi drugi uspešni tekmovalci, ki so tako kot našteti segali po najboljših mestih na prej republliških, potem pa državnih, evropskih in tudi svetovnih tekmovanjih.

Sinoči so se v prostorih AMD Orehova vas mnogi spomnili na svoje začetke in svoje spomine delili z gosti. Potem pa so si ogledali še razstavo, ki bo na ogled še 14 dni.

“Nič ni nemogoče, mi bi radi se vozili z motorji in radi bi delali tekmovanja!”

Andrej Brglez, predsednik AMZS Slovenija, je pohvalil izjemno sistematično urejeno razstavo, ki je prikazala ne samo plakate, ampak tudi pokale, opremo, čelade, motorje uspešnih športnikov, ki so trenirali in tekmovali na motokros progi Orehova vas. Povedal je, da se motokros spreminja, a pogum je tisti, ki ostaja. Pohvalil je ekipo, ki je pred 60 leti naredila progo in imela videnje. Dejal je, da bi mladi lahko tudi danes, tako kot so nekoč videli in razmišljali graditelji proge in motoristi, razmišljali: “Nič ni nemogoče, mi bi radi se vozili z motorji in radi bi delali tekmovanja!” Če je uspelo pred 60 leti, lahko tudi zdaj, le da je drugačno, saj se mobilnost spreminja.

Anton Breznik, predsednik AMD Orehova vas, pravi, da je 60 let motodirk na njihovi progi po eni strani kar dolga doba, po drugi strani pa kratka. Fotografije, plakati so pričevalci tega, kaj se je dogajalo. Na progi je bilo veliko domačih tekmovalcev pa tudi drugih. AMD Orehova vas je “s svojimi aktivnostmi, z vsemi pionirskimi začetki in koraki, dialektiko razvoja smo ustvarili okolje, v katerem so lahko ti vozniki zmagovali in prišli do teh naslovov, kjer danes so,” je dejal Breznik, ki vidi potencial tako proge kot mladih, sam je omenil tako akademijo Saša Kraglja kot tudi vzornika mladim Tima Gajserja.

Sašo Kragelj, izjemno uspešen motokrosist, je med tistimi, ki so bili že od malih nog na progi. Kot sam pravi, je imel to srečo, da je bil blizu doma. Bil je navdušen, privlačil ga je vonj po bencinu, starši so mu lahko omogočili treninge in nato tekmovanja. Z AMD Orehova vas tudi nenehno sodeluje, društvu tudi iz srca čestita.

Drago Predan, nekdanji uspešen motokrosist, ki je na razstavo prinesel med drugim tudi svoje stare čelade, je prav tako nizal uspehe na tej progi in tudi na drugih. Spomnil se je svojih začetkov. Sprva je bil gledalec, nato tekmovalec. Proga je bila takrat drugačna.

Gorenjec Jože Zupin, prav tako nekdanji uspešen motokrosist, je tudi nekoč vozil po tej progi. Bil je med prvimi tekmovalci, ki so v Sloveniji začeli trenirati motokros. Tega sicer spremlja vse življenje.

Še nekaj utrinkov z razstave:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.