03:41, pon, 29. Apr

FOTO in VIDEO: Kako uspešno se je v Podravski regiji črpalo evropska sredstva





Danes so na gradu Rače govorili o Regionalnem razvojnem programu (RRP) Podravske regije, ki je temeljni strateški razvojni dokument na regionalni ravni, ki opredeljuje razvojne usmeritve na gospodarskem, socialno-družbenem, okoljskem in prostorskem področju regije.

Opredeljuje razvojne prednosti regije, razvojno vizijo in strateške cilje, razvojne prioritete ter finančni okvir za izvedbo programa.

Podravska regija je do leta 2027 identificirala strateška področja, na katera se bodo vezali regijski projekti. Pripravljen RRP, ki ga je Svet regije Podravje sprejel junija lani, je podlaga za uspešno črpanje evropskih sredstev v novem kohezijskem obdobju, zato so na zaključno srečanje Sveta regije, Razvojnega sveta regije in Regijske razvojne mreže povabili ključne sogovornike, ki so predstavili:
– izvajanje kohezijske politike v obdobju zaključevanja in v novi finančni perspektivi v luči skladnejšega regionalnega razvoja,
– pregled porabe sredstev v Dogovoru za razvoj regij,
– pregled uspešnosti podravskih občin v finančni perspektivi 2014 – 2020 (+3),
– izzive Podravske regije v novi finančni perspektivi 2021 – 2027.

Aleksander Jevšek

Slovenija med uspešnejšimi državami Evropske regije pri črpanju sredstev

Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj, je ob koncu povzel, da so ugotovili, da je, “predvsem na področju projektov Interreg bila Podravska regija izjemno uspešna in da je že kar nekaj projektov dobila v novi finančni perspektivi 21-27”. Dejal je, da staro finančno perspektivo uspešno zapirajo, “imamo praktično ves evropski denar porabljen koristno, to je preko 3,300 milijarde, hkrati pa se že zajedamo v državni proračun, ki je del tega finančnega obdobja”.

Spregovoril je tudi o razdeljevanju sredstev za zahod in vzhod Slovenije.

V. d. direktorice Regionalne razvojne agencije (RRA) za Podravje – Maribor Karmen Razlag je izpostavila, da se je v Podravski regiji uspešno kandidiralo v preteklem obdobju s 1.421 projekti v vrednosti približno 390 milijonov, še preko enega sklada pa v vrednosti 370 milijonov evrov.

Več projektov, pri katerih bi se lahko črpalo evropska sredstva, tudi pri oskrbi s pitno vodo

Boris Keuc, vodja Sektorja za regionalni razvoj, RRA Podravje – Maribor, je izpostavil, da v okviru nove finančne perspektive računajo še na več denarja. za zdaj imajo zagotovljenih 90 milijonov evrov iz naslova Dogovora za razvoj regij, “kjer pa seveda nismo imeli velikega vpliva na vsebine”, je dejal in dodal, da gre sicer v enem delu za “tiste ta prave” vsebine, npr. oskrba s pitno vodo, saj “imamo štiri velike sisteme oskrbe s pitno vodo, kjer potrebujejo bistveno več denarja, kot nam je na voljo, potem imamo še kar nekaj občin, ki imajo čistilne naprave ali do 2000 ali nad 2000, tako da tu bomo ta denar uspešno porabili”. Omenil je tudi kolesarsko državno omrežje, “nekaj denarja pa je še na zeleni infrastrukturi, se pravi v nekih ukrepih, ki bi v mestnih središčih blažili t. i. podnebne spremembe, vroče točke, da bi občine ozelenile parke, drevorede”. Dejal je še, da nekateri drugi razpisi tečejo tekoče, na nekaj razpisov pa še čakajo. Po njegovih besedah je minister Jevšek obljubil, da se bo nekaj razpisov začelo že januarja 2024.

Z regionalizacijo in pokrajinami bi bilo boljše

Izpostavil je še, da že ves čas apelirajo na to, da bi se glede na usmeritve skladnega regionalnega razvoja “morale regije same odločati o vsebinah, prioritetah v okviru denarja, s katerim se spogajamo z državo. Tako pa smo dostikrat prepuščeni temu, da država določi teme in denar, potem pa ga mi v regiji porabimo, kot ga pač vemo in znamo. Ker pa nimamo regij, govorim o statističnih regijah, se seveda pogaja 41 občin, kar je seveda zelo težko in naporno”. Opozoril je, da so ob tem še občine, ki imajo manjko denarja za vse ostale stvari, iščejo v tem viru svoj del. Meni, da je taka pozicija mogoče lahko rešena z regionalizacijo in pokrajinami.

Predsednik Sveta Podravske regije in hkrati župan Ormoža Danijel Vrbnjak je izpostavil, da so potrebe na terenu zelo velike. Omenil je, da je potreben dvig na gospodarskem področju in tudi na vseh drugih področjih, kjer bodo lahko zadržali ljudi.

Kot Podravska regija pa so si zadali tudi nekaj projektov, ki so regijskega pomena, pri tem pa želijo pomoč države in Evrope.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.