11:44, ned, 28. Apr

FOTO in VIDEO: Maribor je spet sladek in pekoč, v mestu je namreč Mednarodni festival čili in čokolada





Danes in jutri, 22. in 23. 3. 2024, je na Trgu Leona Štuklja v Mariboru Mednarodni festival čili in čokolada, na katerem več kot 3o ustvarjalcev ponuja zanimive kombinacije jedi s čokolado in čilijem ali pa samo z eno ali drugo sestavino. V soboto bodo ponovno imeli tudi tri tekmovanja, v hitrostnem jedenju čokolade in zelo pekočih perutničk ter za najboljšo čili omako.

Dogajanje na petem mednarodnem festivalu se je danes že razživelo, Žiga Legnar, eden od soorganizatorjev festivala in ponudnik pijač, jedi in omak s čilijem pod imenom Napoj, pravi, da ponovno prepletajo čokoladni in pekoči del.

Napovedal pa je tudi sobotna tekmovanja. izbrali bodo najboljšo čili omako med tistimi omakami, ki jih bodo za tekmovanje dali letošnji ponudniki. Drugo tekmovanje je v hitrostnem jedenju čokolade, ki se ga nikakor ne sme zamuditi. Tretje pa ni več sladko, ampak predvsem pekoče, “hot wings competition”, tekmovanje, pri katerem bodo najbolj pogumni tekmovalci jedli noro pekoče perutničke. Zelo pekoča omaka zanje je že narejena, jutri pa ji bodo med zadnjo pripravo dodajali še več čilijev – nato pa sledi velik preskus brbončic tekmovalcev.

Ves čas, tako danes kot jutri, pa se lahko obiskovalci sprehodijo po Trgu Leona Štuklja in izbirajo med ponudbo tisto, kar jim bo najbolj všeč. Torej izdelke s čokolado, izdelke s čiliji. Če pa bodo lačni, pa je na voljo tudi nekaj ponudnikov ulične prehrane, pri katerih se splača ustaviti in jesti.

Čokoladne praline, likerji in mnogo drugega

Med ponudniki jedi in pijač s čokolado je tudi Jasminka Lisjak iz Čakovca, hrvaškega Medžimurja. Letos je prvič v Mariboru. Na stojnici pa ima čokoladne praline z domačimi borovnicami in jagodami. Njihovo sadje je liofilizirano, delajo razne želeje. Tako da imajo tudi sadne želeje, prelite s čokolado, liofilizirane borovnice z mlečno čokolado, likerje, gin in še veliko drugega.

Jasminka Lisjak iz Čakovca iz Tvornice čokolade na Festivalu čili in čokolada v Mariboru

Vsa njihova zgodba se vrti okrog borovnic, zdaj pa tudi s čokolado. Niso pa pozabili niti na čili, pripravili so namreč paketke kikirija s čilijem in čokolado.

Čili omake, sol s čilijem, olivno olje s čilijem, sir s čilijem …

Ja, skoraj vse jedi, če se ne šteje čokoladnih, imajo danes in jutri na 5. Mednarodnem festivalu čilija in čokolade dodan čili. Ali je zraven kot začimba, kot glavna sestavina ali pa je osnova za vse skupaj. Med vsemi ponudniki sta tudi Primorca Tomi Šerc in Tjaša Jazbec iz podjetja Scherz, ki sta prinesla s Primorske ekstra deviško olivno olje z raznimi vrstami čilija. Od nežnih do bolj pekočih. Pri njima čilije liofilizirajo, posušijo s posebnim postopkom. Tjaša je poudarila, da so izbrali take čilije, da “ne povozijo drugih okusov”. Tomi in Tjaša sta za svoje izdelke dobila v Bruslju tudi nagrado na prestižnem tekmovanju.

Raznolika ponudba ulične prehrane

Poskrbeli so tudi za raznoliko ponudbo ulične hrane. Med drugim je tudi Dejan Lazič, ki ima sicer pri enem od mariborskih trgovskih centrov postavljeno prikolico Buns and more, kjer pripravljajo posebne jedi. Del ponudbe so zdaj med festivalom čilija in čokolade prenesli na Trg Leona Štuklja. Glavni so “tajmanski kruhci” z različnimi nadevi, imajo pa še drugo hrano. Nekaj grške, pite, humus, … Začimbe, ki jih uporabljajo, se dobi v Sloveniji, čeprav pripravljajo jedi od drugod.

Gojenje čilija pri nas vse bolj popularno, na festivalu tudi delavnice o presajanju sadik

V Sloveniji je vse več vrtnarjev, poljedelcev, gojiteljev čilija, ki sami vzgojijo čilije vse od semena do sadike in naprej do plodov. Nekaterim je ljubše, da nabavijo sadike in nato z njimi skrbno ravnajo. Kako se jih vzgaja, presaja in skrbi, da so na njih tudi plodovi, razlagajo danes in jutri na eni od stojnic na festivalu čilija in čokolade. Bojan Kujavec iz Organics Nutriens, kjer imajo naravna gnojila za gnojenje čilija in drugih rastlin

Danes do konca dneva in jutri, v soboto vse do večera, še lahko obiščete 5. Mednarodni festival čili in čokolada v Mariboru.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.