06:58, pet, 29. Mar

FOTO in VIDEO: Mestni pustni korzo napovedal jutrišnji vrhunec 63. Kurentovanja





Ptujsko Kurentovanje že več kot pol stoletja utrjuje izjemno barvito in bogato tradicijo pustnih likov s ptujskega območja, iz Slovenije in celega sveta, ki pričajo o tesni povezanosti ljudi s tokom letnih časov.

V sklopu zaključnega vikenda 63. Kurentovanja sta se danes odvila dva izjemna dogodka. V sklopu Artfesta je potekala otvoritev razstave in podelitev nagrad 15. mednarodne likovne nagrade Ex-tempore Ptuj Karneval, Mestni pustni korzo pa je razkril vpogled v zgodovino maskiranja meščanov v najstarejšem slovenskem mestu.

Zdaj že tradicionalna likovna nagrada Ex-tempore, ki se odvija v času pusta v najstarejšem slovenskem mestu, je do danes privabila na Ptuj skoraj 1.300 likovnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Romunije, Hrvaške in od drugod.

Največjo likovno prireditev v pustnem času organizira KUD Art Stays, skupaj z Mestno občino Ptuj, Javnim zavodom za turizem Ptuj in ostalimi sponzorji. Tematika je karnevalsko obarvana, slikarjem pa je prepuščena tudi prosta tema.

Vse od 18. januarja se je letos bilo možno prijaviti na jubilejno 15. ptujsko likovno nagrado Ex-tempore. Do 7. februarja je na natečaj prispelo kar 140 likovnih del iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Italije, večina na temo pusta in glavnega lika kurenta.

63. Kurentovanje je v sklopu Artfesta postreglo tudi z novostjo: v soboto, 11. februarja, je na ptujskih pustnih ulicah prvič potekala tudi likovna kolonija v sklopu nagrade. Udeleženci so lahko priglasili svoja prazna slikarska platna v Galeriji Art Stays na Slovenskem trgu, se odpravili s slikarskim stojalom, čopiči in barvami po mestu ter zajeli pustno vzdušje v svoji sliki.

Skupaj je letos sodelovalo 144 umetnic in umetnikov. Mednarodna strokovna žirija je po opravljenem izboru prejetih del in del, nastalih v likovni koloniji, danes ob odprtju razstave v Galeriji Magistrat v Mestni hiši podelila nagrade najboljšim. V izbor se je uvrstilo 66 likovnih del, med njimi tudi 4 otroška dela in dela udeležencev likovne kolonije.

Podeljene so bile odkupne nagrade Mestne občine Ptuj, nagrade galerij LUNA in FO.VI, nagrada hotela Mitra, nagrada za najbolj izvirnega kurenta ter posebna priznanja strokovne žirije.

Jernej Forbici, strokovni vodja Ex-tempore: »Iz strani organizatorja lahko rečem, da kvaliteta likovnih del raste iz leta v leto. Letos je bilo kar zelo težko izbrati zmagovalce. Veliko je bilo tistih, ki so imeli na koncu isto število točk. Glede zmagovalca ni bilo dvoma, tako da prva nagrada je šla Jerneji Mencinger, dve odkupni nagradi Mestne občine Ptuj pa Tini Konec in Hani Nekrep.«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.