04:19, sob, 27. Apr

FOTO in VIDEO: Mlada dekleta v Selnici ob Dravi posnela film z naslovom Beg





Idejo za film Beg je dobila režiserka filma Eva Tergušek decembra 2020. Sama zgodba je izmišljena, je pa velik del prirejen po dogodkih, ki se dogajajo njej, veliko mladih doživlja podobne situacije.

Eva je odigrala vlogo Trine, punce, ki beži pred realnostjo, lastno identiteto, družbo, družino. V ožji ekipi je sodelovala tudi Eva Reponj, odigrala je vlogo Katje, Špela Kežmah je bila direktorica fotografije in montaže, ter Vanesa Sagadin, ki je bila snemalka zvoka.

Prihajajo iz različnih srednjih šol: Eva Reponj in Eva Tergušek iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, smer umetniška gimnazija, Špela iz I. gimnazije in Vanesa iz II. gimnazije Maribor. Povezale smo se preko Film factory in začele ustvarjat skupaj. Vse nas povezuje ljubezen do filma in umetnosti. To je bil njihov prvi večji projekt.

Skupaj ustvarile scenarij 

Vse štiri so skupaj ustvarjale scenarij, od konca januarja do meseca marca. Pisanje scenarija je potekalo preko video klica, saj je bilo to v času strogih ukrepov. Priprave na snemanje so potekale vse do junija, takrat pa so film posnele. Trajalo je štiri dni, vse skupaj okoli 30 ur. Na snemanju je sodelovalo 27 igralcev. Najnujnejše stroške snemanja so pokrili starši, a so se trudile, da bi bilo tega čim manj.

Montaža je potekala od junija do sredine avgusta. Mentorsko vlogo je prevzela mlada režiserka Hanna Szentpeteri, ki je pred nekaj leti zaključila AGRFT. Spremljala je njihovo delo in jih usmerjala ob ustvarjanju, vseeno pa jim je pustila veliko samostojnosti, nam zaupa Eva in doda: “Tehnično podporo smo dobile od Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.” Film traja 15 minut, poslale ga bodo na tekmovanja in festivale, od včeraj, 28. avgusta pa je tudi objavljen na Youtube kanalu (Eva Tergušek).

S filmom želijo pokazati, kako se mladi, ki so del LGBTQ+ skupnosti počutijo v takšnih situacijah, kako pomembno je, da se sprejema ljubezen. Za spremembo, za boljšo prihodnost vseh.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.