12:19, pet, 3. Maj

FOTO in VIDEO: Motoristično sezono začenjajo tudi policisti! Kaj svetujejo motoristom?





Ko na cestah že srečujemo prve motoriste, se na letošnjo motoristično sezono pripravljajo tudi policisti-motoristi. V torek, 9. aprila, so na poligonu AC baze v Zgornji Hajdini policisti z njihovimi jeklenimi konjički že pilili prve letošnje zavoje in se tako odgovorno pripravljali na vse njihove prihajajoče vožnje.

Ob dogodku je višji policist-motorist in inštruktor na PPP Maribor apeliral na vse voznike motornih koles, da sebe in motor primerno pripravijo, preden naredijo prve kilometre. Hkrati je povabil: “da se vozniki enosmernih motornih vozil udeležijo delavnic, kjer se preizkusijo in odvozijo tiste prve kilometre, tako kot to naredimo mi policisti motoristi, reševalci in tudi kolegi iz Slovenske vojske.”

Tako ne gre samo za zgled mož v modrem, ampak tudi za možnost priprave vseh ostalih motoristov na delavnicah, ki jih organizira policija po vseh policijskih upravah in so brezplačne. Točen razpored delavnic po vseh PU, tudi na PU Maribor, je objavljen na njihovi spletni strani.

Delavnice obsegajo vaje na zato pripravljenih poligonih, da se ponovno okrepi in osvoji “motoriko zaviranja in umikanja oviram, ki se je skozi zimo izgubila”, je še povedal Drevenšek in dodal, da se motoristi s takšno predpripravo s pridom lažje izognejo morebitnim nesrečam. Pozornost je usmeril tudi na pomen psihofizične priprave motoristov ter predvsem na njihova zaščitna sredstva. Prav tako je opozoril, da se motornemu vozilu pred prvo vožnjo preveri tlak v pnevmatikah, delovanje svetlobnih teles in zavor …

Drevenšek je vse motoriste opozoril na še vedno prisotne nevarnosti, ki so posledica minule zime. Določeni ovinki so namreč še vedno posuti s peskom, blatom ali listjem, kar je za motorista lahko usodno.

Na območju PPP Maribor je bilo lani 19% več prometnih nesreč z udeležbo motornih koles, kot leta 2022. Največ v starosti motoristov med štiriinštirideset in štiriinpetdeset let, žal je še vedno težava tudi alkohol. Motoristi so bili povzročitelji v 58% nesreč, težave so bile predvsem neprilagojena hitrost, smer in stran vožnje. Zato bo 12. aprila, v sklopu nacionalne preventivne akcije poostren nadzor še posebej vseh voznikov motornih koles.

(Srečno pot vsem motoristom in dovolj pozornosti do njih tudi vsem ostalim udeležencem v prometu!)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.