03:13, pet, 26. Apr

FOTO in VIDEO: Na Destrniku predstavili kmečke običaje ter uradno odprli nadstrešnico za lanišnico in prešo





Včeraj je na Destrniku potekal 41. kmečki praznik, ki ga je organiziralo Turističnega društvo Destrnik.

Prireditev se je začela ob 14. uri, ko so najprej postavili klopotec, ki po tradiciji od trte odganja ptiče, ki radi pozobajo zrelo grozdje. Sledil je prikaz starih kmečkih običajev, ki na žalost pri mladih generacijah vse prevečkrat utonejo v pozabi. Župana veseli, da jih na Destrniku vsako leto pokažejo tudi mladih generacijam, ki jih na prireditvi ni bilo malo.

Ena od najstarejših tradicionalnih prireditev v kraju je kmečki praznik, ki že vrsto let v mesecu avgustu privablja obiskovalce iz širše okolice. Prireja ga Turistično društvo Destrnik. Pri organiziranju povorke, sodelujejo vaščani vseh destrniških vasi in se trudijo, da dela in opravila, ki niso več vsakdanja, ne bi tonila v pozabo. Nekaj preteklih let sodelujejo tudi članice in člani nekaterih društev iz sosednjih občin. Nastopajoči dogajanje v povorki vselej prikazujejo z dušo in srcem.

Določena opravila starih običajev, kot so popravilo klopotca, žganjekuha, priprava drv, nošnja kokoši s trakslom in druge, lahko obiskovalci občudujejo skoraj vsako leto. Ob kmečkem prazniku obiskovalci doživijo košček tistega pozabljenega, da bi mlajši rodovi spoznali stare kmečke navade in običaje, starejši pa oživili spomine na svoja mlada leta.

Med obiskovalci najdemo tudi Marka Balažica, ki je nedavno postal predsednik Slovenske ljudske stranke (SLS). Kot nam zaupa, se na Destrnik vedno znova rad vrača.

Kmečke žene in dekleta poskrbijo, da si obiskovalci kulinarične razstave lahko ogledajo in poizkusijo dobrote, ki nastanejo v kmečkih kuhinjah: več vrst kruha, potic, dobrega peciva, slanikov, pogač, … Vsako leto v okviru te prireditve tudi podelijo priznanja za najlepše urejene hiše in kmetije v občini, nič drugače ni bilo niti letos.

So pa letos v sklopu praznika slavnostno otvorili nadstrešnico z lanišnico in nadstrešnico za prešo. Le-to je skupaj z županom in ostalimi odprla Alina Cunk Perklič, iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vse podrobnosti, kako je bilo v nedeljo na Destrniku pa ta teden na BK TV v oddaji Občinski informator.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.