05:54, pon, 29. Apr

FOTO in VIDEO: Na Ptuju so odprli Center za krepitev zdravja





Danes so tudi uradno odprli vrata Centra za krepitev zdravja, ki je lociran v ptujskem zdravstvenem domu.

Gre za samostojno organizacijsko enoto zdravstvenega zavoda. V njej so zaposlili 12 strokovnjakov. Program, ki ga izvajajo, pa je brezplačen za vse uporabnike, sicer pa ga financira ministrstvo za zdravje. Sam program so pridobili od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki tudi koordinira program, temelji pa na krepitvi zdravja in preventive.

Ptujska županja Nuška Gajšek

Na voljo bo občanom 16 občin Upravne enote Ptuj. Ti lahko pridejo sami ali pa z napotnico družinskih zdravnikov ali referenčne ambulante. Imeli bodo tudi delavnice v svojih prostorih ali pa na terenu. Direktorica Zdravstvenega doma Ptuj Metka Petek Uhan je še izpostavila, da imajo širok spekter zaposlenih, npr. strokovnjake za prehrano, dietetike, fizioterapevte, prav tako strokovnjake za odpravo stresa, saj bodo imeli delavnice tudi o tem, psihologe, kineziologe.

Delavnice so zasnovane tako, da so ali skupinske ali pa individualne. Ukvarjali pa se bodo tudi s preventivnimi zdravstvenimi in zobozdravstvenimi pregledi otrok.

Več investicij na leto

Za prvih devet mesecev delovanja v zdravstvenem domu od države pričakujejo okoli 300.000 evrov. Pred dvema letoma so sicer že sami vložili v prostore, ki so jih lani odprli. Gre za investicijo, vredno okrog milijona evrov. Direktorica je še povedala, da je ZD Ptuj vložil denar za nekaj investicij, med drugim tudi nekaj naprav za 3D-rentgen za zobozdravstvene ambulante, tri vozila za hišne obiske in patronažno službo.

V ZD nimajo več dežurne službe, razne dežurne pediatrične službe

Na Ptuju deluje tudi urgentni center, v katerega so z dežurstvi vključeni tudi zdravniki iz zdravstvenega doma.  Direktorica je izpostavila: “V zdravstvenem domu tako zdaj nimamo dežurne službe, pač pa je ta izključno v urgentnem centru, z izjemo dežurne pediatrične službe, ki je pri nas še vedno na voljo ob sobotah, nedeljah in praznikih od 9. do 21. ure.”

Kmalu več v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.