02:42, pet, 26. Apr

FOTO in VIDEO: Nezaslišano onesnaženje vodnega zajetja, potoka in gozda na Pohorju





Včeraj zvečer so odkrili odpadke nad zajetjem vode v Pivoli na Pohorju. Nepojmljivo in nezaslišano dejanje neznanega storilca, ki je pripeljal nevarne in nenevarne odpadke ter jih stresel po pobočju nad vodnim zajetjem, v potok in gozd, tako ni dolgo ostalo skrito. Župan Občine Hoče-Slivnica Marko Soršak in drugi so takoj obvestili pristojne službe, domačini pa opozarjajo na neznosen smrad in onesnaženje.

Nekdo je odvrgel več deset kubikov dehidriranega blata pod vodnim zajetjem na Pohorju.

Sprva smrad, nato pa kupi odvrženih odpadkov

Nezaslišano dejanje ni ostalo skrito, saj je smrad po odvrženih fekalijah neznosen, kupi „gnojšnice“, kot so rekli domačini, pa veliki. A očitno je tisti, ki je pripeljal in odvrgel to, bil na istem terenu že prej. Eden od najemnikov zemljišča v neposredni bližini sedaj onesnaženega potoka Robert Nešič nam je namreč povedal, da so vonj po fekalijah, čeprav v manjših količinah, zaznali že prej.

A v četrtek je sodu izbilo dno, nekdo je moral pripeljati ogromne količine blata in ga spustiti po pobočju, blizu vodnega zajetja, v potok.

Več deset ali sto kubikov dehidriranega blata iz čistilnih naprav

O tem, da je nekdo odvrgel dehidrirano blato iz čistilnih naprav v gozd, je bil hitro obveščen tudi župan občine Hoče-Slivnica. Pravzaprav so ga obvestili že včeraj zvečer, danes pa je sledilo še dodatno neljubo presenečenje, saj so na Biotehniški fakulteti ugotovili po vonju, da je nekdo pripeljal in odvrgel v k vodnemu zajetju nenevarne odpadke, a na pobočju so tudi nevarni odpadki. Takoj so obvestili tudi pristojne službe. Ugotovljeno je bilo, da gre za dehidrirano blato iz čistilnih naprav.

Takoj so obvestili inšpektorja za okolje, policijo in medobčinski inšpektorat, regijski štab civilne zaščite in druge pristojne službe o nepojmljivem kaznivem dejanju.

Župan je prepričan, da bodo kmalu odkrili storilca, za katerega niti nima besed, s katerim bi ga lahko opisal, a verjame, da ga bodo našli in kaznovali. Slikovito je sicer dejal, da bi storilec moral sam ročno odstraniti vse blato, a kaj ko bi to verjetno delal več let. Zato upa, da ga odkrijejo in kaznujejo ter da ne bo več smel opravljati svoje dejavnosti.

In res upamo, da storilec nezaslišanega dejanja ne bo več ponovil ter da bodo pristojne službe primerno ukrepale, da se čim prej blato odstrani.

Poziv občanom in občankam, ki bi karkoli vedeli o dejanju ali storilcu

Župan občine Hoče-Slivnica je sicer objavil tudi poziv za vse občane in občanke, ki bi morebiti videli storilca ali  vedeli karkoli o dejanju, da o tem obvestite občino in njega.
“Spoštovane občanke in občani,
Včeraj pozno popoldan smo bili obveščeni, da je nekdo na območju Pivole nad Botaničnim vrtom, odložil večje količine odpadnega oz. grezničnega blata, in to kar v potok. Nemudoma smo zato aktivirali policijo, civilno zaščito, upravljalca potokov, našega koncesionarja…
Danes zjutraj smo se vse ekipe zbrale na terenu, kjer je bilo dodatno ugotovljeno, da je v območje potoka, na treh različnih lokacijah, odloženo suho kontaminirano blato iz čistilne naprave, zaradi česar je prišlo do večje ekološke katastrofe, saj obstaja velika verjetnost, da bo prišlo, ne samo do onesnaženja okolja, temveč tudi do onesnaženja naših vodnih zajetij.
Voda iz vodovoda je zaenkrat neoporečna in se lahko pije, se pa situacija budno spremlja in v kolikor bo kakršna koli sprememba vas bomo o tem obvestili.
Ker gre v predmetni zadevi za nedopustno ravnanje vljudno prosim vse, ki bi morebiti karkoli vedeli ali videli storilca, da nas o tem obvestite. V kolikor imate morda stanovalci ob Hočki cesti ali Pivolski cesti podaljšano oko (kamero) vas prosimo, če lahko opravite pregled. Obvestilo nam lahko pošljete tudi anonimno na telefon 02/616 53 20 ali na naslov obcina@hoce-slivnica. Morebitne informacije lahko sporočite tudi preko telefonske številke na policijo 113. Lahko tudi meni osebno ali nam vržete sporočilo (anonimno) v nabiralnik.”

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.