13:02, čet, 2. Maj

FOTO in VIDEO: O nujni gradnji infekcijske klinike v Mariboru spregovorili predstavniki UKC Maribor in Zdravniške zbornice Slovenije





O problematiki zaradi gradnje mariborske infekcijske klinike, ki jo je vlada izvzela iz Načrta za okrevanje in odpornost ter s tem iz financiranja z evropskimi sredstvi, so danes spregovorili predstavniki UKC Maribor in Zdravniške zbornice Slovenije.

Ob tem so predstavili tudi stanje sedanje prostorov, ki je v stavbi, ki ima 100 let, in ni prilagojena na moderno zdravljenje, prav tako imajo v njej tudi prostorsko stisko, ozke hodnike z več vrati, zaradi katerih ne morejo normalno peljati bolnikov na postelji. Tudi sanitarnih prostorov imajo premalo, tako si prostor za WC deli več sob ali več bolnikov. Včasih v bolniške sobe namestijo tudi sobno stranišče, zato da tako poskrbijo, da ne prihaja do okužb med bolniki, ki imajo različne bolezni. Če bi imela vsaka soba svoje stranišče in ne bi bilo treba hoditi na hodnik, bi bilo za varnost boljše poskrbljeno.

Poudarili so, da je investicija v izgradnjo nove infekcijske klinike nujna.

Izgradnjo nove klinike se ne bo financiralo z evropskimi sredstvi, ampak iz državnega proračuna. Konec leta naj bi zgradbo, v kateri je infekcijska klinika zdaj, podrli. Točno kam bodo dali bolnike, ki bodo takrat potrebovali bolnišnično oskrbo, še ne vedo, z vodstvom UKC Maribor predelujejo več možnosti. Pravijo, da so se v času epidemije 13-krat selili covidne oddelke in ob tem ves čas delovali, zato so prepričani, da bodo tudi zdaj uspeli.

Menijo in upajo, da bo v roku dveh let nova stavba infekcijske klinike stala in da bodo bolniki in zaposleni v njej zadovoljni.

Celotnim izjavam lahko prisluhnete na posnetku:

Izpostavili so tudi, da morajo imati dovolj sodobno kliniko, v kateri bodo oskrbeli bolnika z hudo nalezljivo boleznijo, ne da bi s tem izpostavili druge, da bi se nalezli.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.