11:12, čet, 2. Maj

FOTO in VIDEO: Odlaganje odpadnega materiala v poslovno cono Arja vas, v neposredno bližino stanovanjske hiše





Žalska občina je minuli petek podjetji Nivo Eko in Tegar prijavila inšpekciji zaradi nalaganja odpadnega materiala v poslovno cono Arja vas. Po besedah župana Janka Kosa gre za material, pridobljen ob čiščenju brežine reke Savinje v Zgornji Savinjski dolini. Kot je povedal v izjavi za medije pred dnevi sta podjetji v cono navozili več kot 100.000 kubičnih metrov proda.

Podjetji sta po Kosovih besedah material že konec lanskega leta odložili na parcelah, ki sta jih kupili v poslovni coni. “Zdaj tudi sami ne bosta mogli nič zgraditi na parcelah. Poleg tega bosta odgnali ostale investitorje, saj ne bo nihče želel graditi poleg gradbišča z visoko naloženim odpadnim materialom,” je opozoril župan.

V neposredni bližini je tudi stanovanjska hiša, kot je vidno iz fotografij in videa. Lastnikov hiše ni nihče niti seznanil, kaj šele vprašal o nameri, da bo meter ob njihovi hiši, kjer stoji na tej lokaciji že več kot 20 let, nekdo čez noč nasul odpadnega materiala, ki bo višje od same hiše, povedo za Lokalec.si. Na vrhu pa za piko na i postavil še bager.

Zakaj je župan reagiral šele tri mesece kasneje? 

Žalski župan, Kos, še dodaja, da so lastnika podjetij opozorili, vendar se na opozorila nista odzvala. Na žalsko občino smo poslali vprašanja, kdaj so ta opozorila poslali in na kakšen način. Odgovor še čakamo. Prav tako nas je zanimalo, zakaj je do prijave prišlo šele zdaj, tri mesece po tem ko so začeli tovoriti na lokacijo enormne količine odpadnega materiala? Župan je namreč sam povedal, da se je vse skupaj začelo konec lanskega leta. Verjetno župan to res ve iz prve roke, saj je doma v neposredni bližini.

So pa na občini Žalec zapisali sledeče: “Občina Žalec je seznanjena s problematiko odvažanja prodnega in drugega materiala na območju Poslovne cone Arnovski gozd. Navedeno ravnanje je nesprejemljivo in v nasprotju z veljavnim prostorskim aktom, veljavnim na tem območju.”

Na inšpektoratu za naravne vire in prostor so za STA povedali, da so prijavo prejeli v petek. “Tako kot pri vsaki prijavi bomo tudi pri tej vsebinsko preučili navedbe prijavitelja, da ocenimo, ali gre za morebitne kršitve predpisov na področju v pristojnosti inšpektorata za naravne vire in prostor ali je treba prijavo odstopiti drugemu organu,” so navedli.

Navedeno območje ureja Odlok o OPPN za območje EUP LO 4/3 Poslovna cona Arnovski gozd III (Uradni list RS št. 34/2019), skladno s katerim so na območju dovoljeni naslednji posegi:

• Gradnje novih objektov,
• Rekonstrukcija in vzdrževanje objektov,
• Vzdrževalna dela v javno korist,
• Odstranitev objektov,
• Prizidave in nadzidave obstoječih in novih objektov,
• Spremembe namembnosti objektov,
• Izgradnja gospodarske javne infrastrukture in ureditev pripadajočih priključkov nanjo,
• Zunanje ureditve.

Znotraj območja so dopustne različne gospodarske dejavnosti, ki so namenjene obrtnim, skladiščnim, prometnim, trgovskim, poslovnim in proizvodnim dejavnosti, nikakor pa območje ni predvideno za odlaganje raznega odpadnega in drugega materiala.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.