12:07, pon, 6. Maj

FOTO in VIDEO: Poveljnik GZS Franci Petek ekskluzivno za naš medij o požaru na Krasu in požarni ogroženosti v naravi





Poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek nam je, potem ko se je vrnil s Krasa, kjer se že nekaj dni borijo gasilci z gozdnim požarom, povedal, kakšno je stanje.

Povsod po Sloveniji so v tem času večinoma manjši požari, na Krasu pa je v seriji požarov najprej zgorelo več kot šest hektarjev zemljišča. “Pri Kostanjevici pa je zares velik požar, v katerem je zgorelo okoli 400 hektarjev gozda in podrasti, tako da se zdaj že drugi dan s celotnim požarom ukvarja 400 gasilcev,” je povedal Petek in izpostavil: “Danes imamo več kot  400 gasilcev, aktivirane so bile enote iz regij, danes sta šli tja tudi Gorenjska in Ljubljana 1, pred tem so gasile enote iz Severne Primorske, Obalno-Kraške in pa Notranjske.”

Zaradi visokih temperatur in suše je vse večja požarna ogroženost v naravi. Ljudje pa lahko pri tem veliko storimo, da bi bilo manj požarov, pravi poveljnik GZS. “Zelo hitro lahko pride do požara,” razlaga Petek in dodaja: “Zares je zelo suho, zaradi tega je tudi razglašena velika požarna ogroženost, pri tem se dejansko prepoveduje uporabo odprtega ognja v naravi.” In ponovno izpostavlja: “Zelo mala stvar, že eno odvrženo steklo lahko zaneti požar, tako da previdnost v tem času je zelo potrebna.”

Gasilci so v tem času so v tem času v polni pripravljenosti. “Zaenkrat nimamo težav, so pa po regijah v pripravljenosti skupaj z regijskimi poveljniki. Po aktiviranju državnega načrta so regije res pripravljene, če bo potrebno, bo še več gasilcev aktiviranih. A jaz upam, da se bo situacija umirila,” pravi Petek.

Petek še pojasnjuje stanje na Krasu: “Po že omejenem požaru je včeraj zvečer zopet izbruhnil novi zaradi vetra, pri celotni situaciji pa nato še burja. Požar je zaradi tega preskočil in pogorelo je še dodatnih 30 hektarjev gozd. Danes zjutraj, ko sem bil tam na terenu, pa je bila situacija že pod nadzorom, ni bilo več večjih žarišč, požar je omejen in jaz upam, da se bo umirila tudi burja in da bodo lahko naši gasilci, ki so zdaj na terenu – res jih je veliko – tudi ta del do konca pogasili.”

Tako so se gasilci peljali na Kras:

Nekaj večjih požarov je bilo v zadnjem času tudi na Hrvaškem. Tam niso razglasili mednarodnih gasilskih intervencij, če pa bi jih, bi Slovenija priskočila na pomoč, tako kot tudi sama dobi pomoč iz sosednjih držav. “V Evropi deluje sistem pomoči,” pravi Petek in dodaja: “Če država zaprosi za pomoč, se lahko vse države tudi odzovejo.” In poudarja, da so se slovenski gasilci še vedno odzvali, obenem pa še pravi, da “ne gre samo za ta mehanizem meddržavne pomoči, ampak tudi za meddržavne pogodbe, kot ju ima Slovenija npr. sklenjeni z Italijo in Hrvaško. In prav na osnovi te pogodbe smo tudi pridobili pomoč – Italijani so gasili zdaj z dvema helikopterjema poleg naših dveh slovenskih, včeraj pa je pomagal tudi hrvaški kanader”.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.