15:47, sre, 8. Maj

FOTO in VIDEO: Praznik pomladi – svečinski vinogradniki ponovno odprli vrata in pokazali, katera vina ponujajo





V Svečini imajo danes tradicionalni praznik pomladi. Vinogradniki so namreč na stežaj odprli vrata svojim gostom, tem tudi ponujajo vina in nekaj kuharskih dobrot.

Da so svečinska vina posbena, zna povedati marsikateri obiskovalec. Tudi danes je bilo tako, saj je veliko ljudi prišlo v Svečino na praznik pomladi. Danes so namreč svečinski vinogradniki pripravili predstavitev svoje ponudbe in vsem, ki so prišli s pravim kozarcem natočili svoje vino.

Naša ekipa je na terenu preverila, kako je. Med drugim smo pri Vino Jamnik odkrili posebno vino – betonsko vino, o katerem je več povedal Ignac Jamnik. Tega ima v vinski kleti tako kot ostala vina. V prav posebnem delu, kjer ima lesene sode, ima tudi betonsko jajce, v katerem je jajčno vino, kot so ga poimenovali.

Jamnikovi negujejo posebno jajčno vino v betonskem jajcu

Jamnike so danes obiskali tudi gostje iz hrvaškega Zagorja, ki so bili pred časom že v Svečini, danes pa so posebej za praznik pomladi prišli in naredili “turnejo”.

Gostje iz hrvaškega Zagorja so zapeli nekaj pesmi

Pri Vinotoču Pliberšek pa so gostom pokazali svoja vina, ki nam jih je predstavil Jernej Pliberšek. Sami imajo predvsem suha vina. Danes pa so imeli tudi nekaj dobrot za pojest.

Izbira vin pri Pliberškovih
Gostje so nazdravljali tudi pri Vinotoču Pliberšek

Maruša Mukenauer iz Vinogradništva Mukenauer pa je pokazala, kaj vse imajo pri njih. Ker imajo tri hčerke, imajo tudi tri posebna vina poleg enega, ki je dobil ime po očetu. Prav zanimiva pa je tudi njihova globoka vinska klet, v kateri včasih zadoni tudi kakšna pesem.

Globoka vinska klet pri Vinotoču Mukenauer
razgled po Svečini

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.