21:15, ned, 28. Apr

FOTO in VIDEO: Učiteljica Dragica Pešakovič je del svoje nagrade za življenjsko delo namenila učencem





Na Osnovni šoli Destrnik – Trnovska vas je učiteljica Dragica Pešakovič, ki je letos prejela državno nagrado za področje šolstva.

Učiteljica Dragica Pešakovič med drugim uči fiziko za deveti razred, tehniko in tehnologijo, ima pa tudi skupino neobveznega izbirnega predmeta tehnike, je razredničarka ter mentorica svojim učencem in učenkam, soavtorica učbenikov, ki je predana svojemu delu. Dolga leta je zaposlena na Osnovni šoli Destrnik – Trnovska vas.

In tako kot je predana delu in učencem, je prav njim namenila del svoje denarne nagrade – denar je namreč dala v šolski sklad. In ravnatelj te osnovne šole Drago Skurjeni je dejal, da so bili ob tem zelo presenečeni.

Ravnatelj je še povedal, da priznanje oziroma nagrada, ki jo je dobila Pešakovičeva, ima svojo težo za njeno dolgoletno delo, prav tako pa za vseh sodelavcev v šoli in pa tudi vodstva, je dejal in dodal, da je prav vodstvo “tisto, ki mora podpirati projekte, dovoliti ljudem, da se izobražujejo, da lahko strokovno rastejo, da lahko sodelujejo v državnih projektih, mednarodnih projektih. Ona je celo sodelovala z Zavodom za šolstvo pri pisanju učbenikov, sodelovala pri raznih drugih projektih”. In naštel je kar več projektov, ki še zdaleč niso zanemarljivi. Izpostavil je, da je ona tista, ki si je zaslužila nagrado, podporo pa je dobila tako na šoli kot v skupnosti.

Pešakovičeva na osnovni šoli uči že 41 let. Zdaj fiziko za deveti razred, tehniko in tehnologijo za šesti, sedmi in osmi razred ter skupino neobveznega izbirnega predmeta tehnika za četrti, peti in šesti razred.

Učiteljica izbira takšne metode in oblike dela, da so primerne za otroke določene starosti, pri tem pa še, da naredi pouk zanimiv. “Tehnika sama po sebi je predmet, ki nudi učencem še toliko bolj možnosti, da se izkažejo še na drugih področjih, ne samo v znanju, ampak pri obvladovanju veščin,” nam je povedala.

Ob vsem pedagoškem delu pa je še soavtorica učbenikov tehnike in tehnologije za sedmi in osmi razred pri založbi Rokus in avtorica nekaj dodatnih gradiv v interaktivni obliki. Pri tem je izhajala iz prakse, ki jo je dobila pri svojem poučevanju, kjer je videla, kaj se najbolj obnese pri temu, da učenec lahko maksimalno razvije določene veščine.

Podvozje za izdelavo mobila pri mednarodnem projektu Go Car Go

Več let je tudi  mentorica učencem, ki v mednarodnem projektu Go Car Go izdelujejo mobile. Zaupala nam je, kaj vse učenci pridobijo pri tem projektu in kako jih lahko sodelovanje pripelje do znanja tako v praksi kot v teoriji.

Učenke, ki smo jih zmotili med poukom tehnike pri Pešakovičevi, so pohvalile svojo učiteljico in povedale, da jih veliko nauči, da vedno vse razloži in jim pomaga.

Sama pa nam je povedala, da je zdaj v šoli drugače kot pred leti. Izpostavila je spoštovanje. Meni, da “si mora učitelj ustvariti avtoriteto, mora biti pošten, mora biti dosleden in predvsem strpen do učencev in pa tudi do staršev”.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.