01:17, sob, 27. Apr

FOTO in VIDEO: Uresničil si je svoje otroške sanje in kupil grad





Ignacij Janžekovič si je uresničil otroške sanje. Kupil je grad, mimo katerega je hodil kot otrok in sanjal, da bi tam živel ali pa vsaj bil grajski vrtnar. Grad zdaj postopoma obnavlja, prav tako tudi okolico. Veliki zbiratelj pa skrbi ob gradu tudi za vrt in nasad dreves, saj je strokovnjak na tem področju.

Kot otrok je hodil mimo gradu in sanjaril, da bi nekoč lahko v takem gradu tudi živel. Že takrat je imel rad rastline, zato si je predstavljal, da bi lahko bil v gradu vsaj grajski vrtnar in skrbel za velik vrt in nasad dreves, okolico gradu. Želja z leti ni usahnila, prav nasprotno, vse večja je bila.

Ingnacij Janžekovič je kupil grad Rihtovec, mimo katerega je leta in leta hodil.

Ko je odrastel in že sam služil, je namensko varčeval. Pravi, da mu za drugo v življenju, od oblačil do drugega, ni bilo toliko. Kupček prihrankov je postajal večji, s tem pa so rasle tudi njegove možnosti, da bi grad tudi res nekoč kupil. Čakati pa je moral na to, da se zgodi tudi največja priložnost – namreč da gre grad v prodajo. In po dolgih letih se je zgodilo tudi to. Izkoristil je priložnost in ga kupil.

V gradu si bo Ignacij Janžekovič postopno uredil več različnih zbirk

Vseskozi pa si želi, da bi grad lahko postopno tudi obnovil. Tako notranje prostore kot tudi zidove, zgradbo od zunaj. Ob tem pa želi ohraniti tako podobo gradu kot tudi zgodovinsko, arhitekturno, vsebinsko osnovo gradu, zato se drži navodil zavoda za spomeniško varstvo. Ob čiščenju okolice in izkopavanju je našel tudi več predmetov, ki jih je ohranil. Veliko odkritje pa je bilo, ko je našel ostanke zgradbe, ki je bila nekoč pred gradom. Ta je imela obliko podkve. Znotraj te podkve zdaj ureja vrt in sadi tam rastline. Kot botanik, ki mu je mar za slovenske avtohtone rastline, hkrati pa še zelo dobro ve, katere rože, zelišča, grmovnice, zelenjava, drevesa .. so dobra v kombinaciji na vrtovih.

Na vrtu ureja nasade rastlin

Želi si, da bi tako v grad kot tudi na vrt vnesel izobraževalne vsebine. Velik potencial vidi prav v sodelovanju s študenti različnih programov, prav tako pa bi lahko sodeloval tudi s srednjimi šolami in osnovnimi šolami, ki bi učence oziroma dijake lahko poslale na učne poti prav k njemu na grad.

Povezuje se tudi z drugimi graščaki, išče možnosti sodelovanja, možnosti financiranja obnove gradu, za katero pa res pravi, da se drži in se bo držal navodil strokovnjakov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.