21:22, pet, 3. Maj

FOTO in VIDEO: V Mariboru proslavili 100 let organiziranega radioamaterstva, ki je pomembno tudi pri reševanju težav pri naravnih nesrečah





Danes, v soboto, 20. 4. 2024, ob 11. uri so v veliki dvorani Uprave RS za zaščito in reševanje pripravili veliko proslavo ob 100-letnici organiziranega radioamaterstva v Mariboru.

Predsednik Radiokluba Maribor Bojan Majhenič je povedal, kako se je pred stotimi leti pravzaprav začelo. Takrat je namreč v časopisu Marburg Zeitung bil obajvljen oglas, v katerem je bilo vabilo, da se naj zainteresirani pridružijo radioklubu, ki je bil takrat ustanovljen. Takrat so velikokrat preko vez poslušali koncerte, tudi iz Berlina in Londona. Takih poslušalcev je bilo veliko, nato pa so odkrili, da je lahko to tudi vir informacij. Takrat so se radioamaterji prvič organizirali pri sprejemu, nato pa kasneje še pri oddajanju, danes pa je v Sloveniji največ področij, pri katerih se lahko radioamaterji iz Slovenije udeležujejo.

Izjemno pomembno vlogo pa imajo v zadnjih letih radioamaterji takrat, ko se zgodijo večje nesreče, tudi naravne, kot so bile lani poplave po Sloveniji. Majhenič je tako izpostavil, da je to tudi njihovo poslanstvo. Vključeni so v Upravo RS za zaščito in reševanje. Po Sloveniji imajo več regij. Sodelovali so z upravo v času žledoloma, poplav, tudi pri potresih v tujini, npr. potresu v Skopju. Pomagajo sočloveku v težavah, nesrečah. Vsak teden npr. v Mariboru tudi opravljajo preskuse delovanja veze, tako da uprava pozove k javljanju, radioamaterji pa se po vrsti odzovejo na njen poziv.

Upajo pa, da bodo dobili več podmladka. Več časa se že trudijo spodbuditi mlade, da bi sodelovali.

Konrad Križanec, predsednik Zveze radioamaterjev Slovenije, je dejal, da je teh sto let, odkar so ustanovili prvi radioamaterski klub v Mariboru, zelo pomembnih tudi za Slovenijo. Radioamaterji so sicer delovali že prej, niso pa bili organizirani.

Foto utrinki:

Bojan Majhenič, predsednik Radiokluba Maribor

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.