21:16, pet, 17. Maj

FOTO in VIDEO: V Mariboru se je odvil shod za svobodno Palestino





Sinoči je v Mariboru na Glavnem trgu potekal shod za svobodno Palestino, ki se ga je udeležilo približno 300 udeleženk in udeležencev.

Shod je organizirala Pekarna Magdalenske mreže Maribor. Začel se je na Glavnem trgu, kjer so sprva bili govori, nato pa so protestniki odšli po mariborskih ulicah, nosili so transparente. Čez čas so se vrnili na Glavni trg, kjer so bili še kratek čas.

Od vlade in drugih oblastnikov so zahtevali, da se aktivno zavzame za takojšnjo prekinitev izraelske invazije na Gazo in zaustavitev genocida nad tamkajšnjim prebivalstvom, da prizna Palestino kot samostojno državo in da uvede sankcije proti izraelskemu apardheidovskemu režimu.

Imeli so tudi transparente

Na shodu so prebrali govor, ki ga je napisal Amid Faleh, palestinski študent, ki živi na Zahodnem bregu. Urška Breznik iz Pekarne Magdalenske mreže, je v govoru poudarila, da Izrael izvaja etnično čiščenje na okupiranih palestinskih ozemljih s podpor večine zahodnih vlad. Ana Lah, članica ekosocialistične iniciative KLAS,  je dejala, da v Gazi ni varnega kotička.

Kasneje je Fawzi Abder Rahim, Palestinec, ki živi v Sloveniji, povedal svojo zgodbo. Kot 3-letni otrok leta 1945 občutil prvo nakbo. Izraelci so takrat njega in njegovo družino izgnali iz vasi Beit Jeez. V Sloveniji je študiral in se zaposlil vse do upokojitve. Povedal je, da so vsa ta leta Palestinci imeli upanje, da se bodo lahko vrnili na svoje domove, vendar pa nobena mednarodna resolucija, ki bi to omogočila, ni bila upoštevana.

Fawzi Abder Rahim, Palestinec, ki živi v Sloveniji

Maja Šnuderl iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost je opozorila na okoljski vpliv okupacije. češ da se Izrael v očeh mednarodne javnosti želi prikazati kot zelena država, med tem ko izvajajo (podnebni, okoljski) apartheid in genocid nad Palestinci. “Palestinci so soočeni s številnimi okoljskimi, podnebnimi nevarnostmi: Negotovost preskrbe s hrano, pomanjkanje vode, degradacija rodovitne prsti, ekstremne vremenske razmere in migracije,” je povedala Šnuderl in dodala, da Izrael targetirano izvaja napade napade na kmetijsko, vodno in energetsko infrastrukturo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.