16:09, pon, 29. Apr

FOTO in VIDEO: V občini Duplek uspešno zaključili širitev obstoječega javnega kanalizacijskega omrežja na več delih območja aglomeracije





Na Občini Duplek so danes predstavili zaključek del v sklopu projekta “Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave – Občina Duplek”, v okviru katerega so razširili kanalizacijsko omrežje v tej občini, hkrati pa posodobili tudi cestno in drugo infrastrukturo.

Občina Duplek je v sklopu projekta ” Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave – Občina Duplek” pristopila k projektu razširitve obstoječega javnega kanalizacijskega omrežja na več delih območja aglomeracije ID 16458 Zg. Duplek.

Investicija je prinesla Občini Duplek izgradnjo manjkajočega dela kanalizacijskega omrežja v skupni dolžini 8.953 metrov kanalizacijskih vodov, osem črpališč in zamenjavo 1.890 metrov vodovodnih cevovodov na trasi kanalizacije. V sklopu projekta so zgradili tudi nizkonapetostne vode, hkrati pa so na vseh cestah, kjer so delali, obnovili ceste, na nekaterih odsekih tudi javno razsvetljavo.

Mitja Horvat, župan Občine Duplek, je povzel, kakšnen je bil začetek del. Pogodba za dela je bila podpisana maja 2020, izgradnjo pa so začeli naslednje leto junija 2021, k je bilo urejeno sofinaciranje države. Poudaril je, da so takrat bili izvajalci v oteženem položaju, saj so oddali ponudbe po določeni ceni, kasneje pa so se materiali in drugo na tržišču podražili. Zato je bilo takrat kar nekaj negotovosti.

Projekt se je zaradi podražitev in nekaj nepredvidenih del podražil za 560 tisoč evrov, je danes povedal Horvat. Zdaj je projekt vreden slabih dva milijona in pol evrov po končni ceni bvrez DDV, z njim pa okrog tri milijone in osem tisoč evrov. Župan je dejal, da so do zdaj prejeli 980.000 evrov sofinancerskih sredstev, pričakujejo še preostanek, 364.000 evrov od države. Izpostavil je, da je bilo veliko breme na občini, saj so denar zalagali, ker je sofinanciranje s strani države zamujalo.

Borut Roškar iz VGP Drava Ptuj je izpostavil, da so se med izgradnjo morali soočiti tudi z izrednimi razmerami tudi zaradi epidemije covida 19 in v času vojne v Ukrajini, kar je po njegovih besedah vplivalo na cene. Dejal je, da so pri usklajevanju z Občino Duplek prišli do razumevanja. Pohvalil je tudi partnerje v projektu in dejal, da so projekt zaključili v upravičenemu roku. Zdaj so dela zaključena, dobili so uporabna dovoljenja.

Andrej Verlič, direktor projekta za področje nizkih gradenj v Pomgradu, je izpostavil, da so dokazali, da lahko s skupnim nastopom lahko izpeljejo projekt. Dejal je, da so morali tudi dodatno koordinirati, sicer pa je Pomgrad opravil polovico vseh del. Naredili so približno 21 tisoč kvadratnih novih asfaltnih površin.

Eden od treh izvajalcev je tudi Komunala Slovenske gorice, opravili so manjša dela, približno 25 odstotkov. Janez Belna, direktor Komunale Slovenske gorice, se je daens ob zaključku vsem partnerjem zahvalil za korektno sodelovanje. Sam meni, da so projekt uspešno končali operativno, kar se tiče finančno, pa se strinja s predhodniki, da so imeli težave. Omenil je še, da so pri delu namenili na izzive, na kamenje, da so delali res v ozkih ulicah. In se ob tem zahvalil stanovalcem za razumevanje in potrpljenje.

Kmalu informacije tudi v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.