15:07, pon, 29. Apr

FOTO in VIDEO: V občini Sveti Andraž postopoma sanirajo posledice ujme, veliko je padlih dreves, plazov, poplavljena so polja





V občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah še pregledujejo posledice ujme prejšnjega tedna, ob tem pa imajo še kar nekaj posledic ujm, ki so se zgodile še pred zadnjo.

Županja Darja Vudler Berlak tako pravi, da je Pesnica tistega usodnega dne krepko prestopila svoje meje, tako da je bila poplavljena celo nova kolesarska pot. Prav tako tudi del cestišča, zaradi česar je bila cesta skoraj dva dneva tudi zaprta. Ena hiša sredi polja je bila tudi ogrožena, tako da so stanovalci rajši prenočili drugje. Hiša je bila sicer zavarovana s protipoplavnimi vrečami, tako kot še nekaj drugih. So pa bila poplavljena tako rekoč vsa kmetijska zemljišča po dolini. Ponekod je voda še zdaj.

Že prejšnji vetrolom pa je povzročil veliko škode na drevesih, lomila se niso samo stara, ampak tudi tista, ki so sicer bila pred tem v redu. Na majhnem območju je bilo tako po besedah županje podrtih in preko cestišč kar okoli sto dreves. Ta so sicer že umaknili, tako da so ceste prevozne.

Drevesa so se lomila, plazovi pa trgali tudi ob cestišču, ki je bilo pred kratkim obnovljeno, gre za cesto proti centru občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah, proti Vitomarcih. Voda je imela tako neusmiljeno moč, da so tu posledice večje. Da bodo bodoče investicije prilagodili temu, je dejala županja, namreč temu, da se na tem območju stekajo v takih velikih neurjih veliko vode po bregu in na cesto. Še več dni po neurju je namreč veliko vode še kar na hribu. Ne nazadnje je bilo tudi popolnoma novo krožišče v zelo kratkem času zalito.

V občini so imeli čez 150 tisoč evrov intervencijskih stroškov. Ves intervencijski sklad so porabili za to. Na cestni infrastrukturi imajo še ocenjenih okoli 300 tisoč evrov škode, ne anzadnje jim je odneslo tudi en most, umikati so morali drevesa na cestah. Županja je dejala, da jih v občini čaka velika sanacija. Zato upa, da bo dražva priskočila na pomoč. Skrbi jo predvsem zaradi plazov.

Zaradi toče in poplav je veliko škode na poljih, vinogradih, sadovnjakih, tudi zaradi tega, ker ponekod voda stoji že dlje časa. Prepozno je za ponovno setev, tako da je pridelek bolj ali manj uničen. Dejala je, da po navodilih države vnašajo škodo v sistem, a da so ljudje pri tem nezaupljivi, saj imajo slabe izkušnje s preteklih let. Pravi, da je “država v prvi fazi obljubila 20- odstotno predfinanciranje, zdaj so rekli, da bodo dali 40-odstotno predfinanciranje, ampak mi moramo oceniti in pripraviti določeno projektno dokumentacijoin nimamo še točnih informacij, v kakšnem obsegu oziroma na kakšen način se bo to vnaprej izplačalo”. Sploh zaradi tega, ker bi morali imeti denar, da založijo razliko do celotnega zneska.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.