18:43, sre, 24. Apr

FOTO in VIDEO: V Račah policisti preiskujejo sum kaznivega dejanja





Poročali smo že, da je včeraj prišlo do industrijske nesreče v Račah. Podrobnosti o dogodku je sporočila tudi mariborska polciija.

“Včeraj, ob 8.27, smo bili obveščeni, da so na čistilni napravi v Račah opazili prisotnost naftnih derivatov. Policisti so na kraju, kjer je sodeloval tudi pristojni inšpektor inšpektorata za okolje in prostor, opravili ogled. Po prvih ugotovitvah je do izlitja na bližnjem prečrpališču prišlo 15. 3. 2023 v popoldanskem času (po trenutnih ocenah okoli 16 m3 naftnih derivatov), od koder je tekočina po kanalizacijskih vodih pritekla v čistilno napravo Rače,” sporočajo iz Policijske uprave Maribor.

Za naš medij je včeraj spregovorila v. d. direktorica občinske uprave Občine Rače-Fram Karmen Kotnik, ki je zagotovila, da nevarnosti za ljudi in živali ni, da pa bo sanacija nekaj časa še potekala. Več v njeni izjavi spodaj.

Na PU Maribor še dodajajo, da do izlitja v okolje zaenkrat ni prišlo: “Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil suma kaznivega dejanja Obremenjevanje in uničevanje okolja po 332 členu Kazenskega zakonika. Po vseh zbranih obvestilih in drugih ugotovitvah bomo obveščali pristojno državno tožilstvo.”

Sanacija in reševanje potekata že od srede

“Na lokaciji Skladišča naftnih derivatov Rače je včeraj, 15. marca 2023 v popoldanskih urah, prišlo do politja dizelskega goriva,” so za lokalec.si sporočili iz Petrola Slovenije.

Za naš mediji so še pojasnili: “Takoj po prepoznanem dogodku smo pristopili k reševanju nastale situacije, aktivirane so bile ekipe za neprekinjeno poslovanje, steklo je obveščanje skladno z zakonodajo. O dogodku smo obvestili tudi regijski center za obveščanje in pristojne inšpektorje. Reševanje in sanacija dogodka po pravilih stroke poteka že od včeraj. Na lokaciji so prisotne vse pristojne interne in zunanje službe.”

Ne morejo še govoriti o škodi

“Jutranje ugotovitve so nakazale možnost prehajanja derivata izven Petrolovega skladišča, zato smo o tem nemudoma obvestili tudi predstavnike občine. O obsegu morebitne škode na okolje je v tem trenutku preuranjeno sklepati. Informacije v zvezi s tem bomo sproti komunicirali. Razmere so že od začetka prepoznanega dogodka pod nadzorom, skladišče obratuje normalno,” še pojasnijo za lokalec.si na Petrolu.

Pojasnili so tudi zakaj je do neljubega dogodka prišlo: “Do politja je prišlo zaradi nepravilnega položaja zapornega elementa na iztekališču za avtocisterne.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.