16:24, pon, 29. Apr

FOTO in VIDEO: V Vodnem stolpu odprta razstava slik mednarodne likovne razstave Duplek art 14





Sinoči so v Vodnem stolpu na Lentu odprli razstavo slik, ki so nastale na letošnji mednarodni likovni koloniji Duplek art 14.

Več let že slikar Rajko Ferk iz Dupleka in vodja likovnih kolonij Duplek art v svoj kraj povabi množico umetnikov, slikarjev in kiparjev, na mednarodno likovno kolonijo Duplek art. V nekaj dnevih si ogledajo del Slovenije, Ferk poskrbi tudi za razvedrilni program, predvsem pa, da lahko v nekaj dnevih tudi ustvarijo nove umetnije. Tudi letos je bilo tako.

Njihova dela pa po končani koloniji tudi postavi na več razstaviščnih prostorih. Dobra polovica slik je zdaj na ogled v znamenitem Vodnem stolpu na Lentu. Umetniki, ki so jih ustvarili so akademiki, profesorji, nekaj je tudi ljubiteljskih slikarjev, je povedal Rajko Ferk in dodal, da je on tisti, ki jih povabi in se z njimi dogovori za sodelovanje.

Velikokrat tudi več mesecev pred samo kolonijo, saj nekateri prihajajo res od daleč. Tako se srečajo tudi različne kulture, saj so povabljeni tudi umetniki npr. s Kube in Nepala.

Umetniki so z različnih koncev sveta. Ustvarili so različne motive, pokrajine, portrete, živali, nekaj je tudi abstraktnih del v razlčnih intenzivnosti barv. Ferk pravi, da se lahko že po paleti barv lahko ugotovi, kdo je avtor umetnije, saj ima vsak slikar rad določene.

Podobno je tudi pri motivih, tematikah. Letos je imel polovico novih udeležencev, druga polovica pa je bila takih, ki so že bili na njegovih kolonijah.

Ferk sicer njihova dela razstavlja po več krajih in razstaviščih, tokrat pa prvič v zgornji etaži Vodnega stolpa. Dušan Kelbič iz Vodnega stolpa je pohvalil razstavo, povedal pa še, da na približno mesec do mesec in pol v razstavišču Vodnega stolpa Narodni dom Maribor zamenja razstavo. Pred kratkim so zaprli prejšnjo razstavo fotografij, na katerih se vidi 15 let glasbenega nastopanja Vlada Kreslina, zdaj pa je na vrsti Duplek art 14.

Na letošnji likovni koloniji Duplek art 14 so sodelovali: Ivan Grozdanovski, Ivan Jurković, Snežana Kujundžić, Josip Kujundžić, Miodrag Jakšić, Anđela Đermanović, Ivana Bukuecki, Uglješa Colić, Srečko Zdravković, Hajnalka Almasi, Clara Thurin, Alberto Luis Copello, Paolo Albanese, Axana Kravtsova, Ramesh Terdal, Ihor Bychkivskyy, Saša Brnović, Jožica Z. Hofmüller, Hiba A. Mustafić, Bejna Šahinović, Miroslav Capovčak, Pavol Tarasovič, L’udovit Ševčik, Bhim Shrestha, Birman Shrestha, Katarina Vidmar, Pavle Ščurk, Tomo Vojnović, Mojca L. Prezelj, Lojze Kalinšek, Snežana P. Sudarić, Janja G. Jozelj, Igor Sitar, Kaja Lukač, Antonio Lušić, Zala Meklav, Irena Ferk, Mojca Škof, Bojan Krivec, Rajko Ferk.

Kmalu več v oddaji Občinski informator na BK TV.

Ogledate pa si še lahko nekaj fotoutrinkov z odprtja razstave.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.