02:49, ned, 28. Apr

FOTO in VIDEO: V Vuzenici postavili prvo formo vivo, v njeno nastajanje so vključili varovance CUDV Črna





Danes so v Vuzenici postavili ne samo prvo formo vivo, ampak z njo pokazali, kako odlično je vključiti v sodelovanje in delo osebe iz ranljivejših skupin v družbo in delo. Projekt forma vive je med drugim dobil tudi posebno nacionalno priznanje za inovacijski izziv 2023.

Množica ljudi se je danes zbrala v parku ob Kulturno-upravnem centru Vuzenica, kjer so postavili prvo formo vivo.

Nastala je v skupnem projektu socialnih projektov krožnega gospodarstva. Idejni oče projekta je Jure Naglič, direktor podjetja Ekstera. Pri izdelavi forme vive pa so sodelovali varovanci CUDV Črna in koroška podjetja.

Jure Naglič

Uporabniki so v posebnem delovnem procesu ustvarili obeležje, ki je več kot spomin ali spomenik, ampak opomnik in simbol livarske tradicije v Vuzenici in na Koroškem. Gre za obnovljeno livarsko kokilo oziroma kalup.

Jure Naglič, nekdanji Vuzeničan in direktor podjetja Ekstera, je vesel, da je družba podprla njegovo idejo. Ob tem je še dejal, da je forma viva tokrat nekaj, kar daje pobudo tako za odgovore kot tudi za vprašanja po lastni vesti.

Ta projekt je predvsem uporabnikov CUDV Črna prinesel veliko prelomnico, veliko dobrega. Pomembna ni samo vključitev v družbo, ampak da so enakopravni del družbe, kar je s tem, da so izdelali formo vivo prav uporabniki CUDV Črna, to tudi pokazali, da zmorejo, je poudarila Dalja Pečovnik, direktorica CUDV Črna, in dodala, da se mora drugačnost upošteva in sprejme. Sami se tako trudijo dati svojim varovancem predvsem podporo in jim pokazati, da imajo pravico soodločanja, bivanja tam, kjer si želijo in s kom si želijo. Pa tudi zaposlitve v družbi ne na obrobju, ampak v skupnosti.

Uporabniki CUDV Črna so formo vivo ustvarili, takoj pa so se priključili tudi v podjetju Nieros Metal, je povzela direktorica tega podjetja Denise Kramljak.

Župan Vuzenice Franjo Golob je zadovoljen, da so s formo vivo povezali lokalno skupnost, gospodarstvo in socialo ter tako postali temelj še za nadaljnje delo na tem področju, ne samo v Vuzenici, ampak tudi širše.

Na samem odprtju forma vive so sicer prišli tako uporabniki, varovanci CUDV Črna, ki so zaplesali ob KUC Vuzenica, kot tudi otroci, ki so zaplesali v parku, ter množica ljudi, ki je podprla projekt in si ogledala prvo formo vivo v Vuzenici.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.