18:28, pon, 8. Jul

FOTO in VIDEO: Zbiranje podpisov proti prostorskemu načrtu, menijo da je zavrnitev 600 pripomb občanov nesprejemljivo





Mariborska Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti (LPR) in njena kandidatka za županjo Lidija Divjak Mirnik sta danes začeli zbirati podpise občank in občanov proti predlogu novega občinskega prostorskega načrta. Po besedah županske kandidatke nasprotujejo tako njegovi vsebini kot načinu njegovega sprejemanja.

Lidija Divjak Mirnik je izjavi za medije ob stojnici na Trgu svobode, kjer zbirajo podpise, poudarila, da gre za zelo pomemben dokument, “ki bo za nekaj desetletij definiral naše mesto in s tem usodo ljudi”. “Sprejemanje takšnega dokumenta pred koncem mandata je popolnoma neetično in niža politično kulturo v mestu,” je dejala.

Prejeli več kot 600 pritožb občanov 

LPR se zdi po njenih besedah nesprejemljivo, da je občina zavrnila večino od več kot 600 pripomb na dokument v javni razpravi, tudi s strani strokovne javnosti, in da mestne četrti in krajevne skupnosti niso imele priložnosti povedati svojega mnenja o njem. Med drugim jih moti tudi to, da predlog predvideva postavitev sežigalnice odpadkov ob stanovanjskem naselju.

Zato v LPR zahtevajo, da se predlog občinskega prostorskega načrta (OPN), kot ga je pripravila ekipa župana Saše Arsenoviča, umakne iz postopka sprejemanja. “OPN mora biti v dovolj široki javni razpravi, kjer je dovolj časa, da se vsak občan seznani z njim in posledicami, ki jih ta zanj prinaša,” je dejala županska kandidatka.

Predlog OPN je mestni svet v prvi obravnavi že večinsko sprejel, druga obravnava pa naj bi bila na eni od prihodnjih sej mestnega sveta.

Po besedah Divjak Mirnikove je bila LPR poleg še enega mestnega svetnika edina, ki v prvem branju v mestnem svetu ni podprla predloga. V drugem branju pa je mogoče razpravljati samo o amandmajih, če so ti vloženi. “Če amandmajev ne bo, tudi razprave ne bo, ker splošna razprava ni več dovoljena. Glede na to, kako je glasovalni stroj do sedaj glasoval, pričakujem, da bo predlog sprejet,” je pojasnila.

Na trenutno objavljenem dnevnem redu seje mestnega sveta, ki bo v torek in je predvidoma zadnja redna seja v tem mandatu, obravnave tega dokumenta ni. A v LPR opozarjajo, da jo župan še vedno lahko naknadno uvrsti na dnevni red.

Zadnja večja sprememba tega pomembnega občinskega dokumenta leta 2001

Pred LPR je ustavitev postopka sprejemanja OPN predlagal že županski kandidat Igor Jurišič iz Stranke mladih – Zeleni Evrope. Na občini pa poudarjajo, da je predlog “kompromis stroke, zakonodaje in volje ljudi” in da ga je nujno sprejeti, saj je bila zadnja večja sprememba tega pomembnega občinskega dokumenta leta 2001.

Župan Arsenovič je v današnji izjavi za medije ob vložitvi kandidature za nov mandat ponovil, “da je za razvoj mesta potreben sprejem OPN, ki se ga čaka že 20 let”. Po njegovih besedah bi bilo sporno prav to, če bi predlog umaknil iz postopka zavoljo boljšega rezultata na volitvah. “Naj ljudje odločijo,” je dodal.

Kdaj točno bo drugo branje dokumenta, ni znano. Na občini so za STA povedali, da so predlog posredovali v oceno nosilcem urejanja prostora. “Do prejema pozitivnih mnenj in torej v celoti usklajenega predloga OPN gradiva ni moč dati na mestni svet v sprejem. Kdaj bomo prejeli mnenja nosilcev urejanja prostora, je težko predvideti,” pravijo.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.