21:46, ned, 28. Apr

FOTO: Kmalu dva samooskrbna teka po Pohorju in zaključni koncert na Snežnem stadionu





Kar dva samooskrbna teka po Pohorju ter številne pohode, vožnjo s Pohorjetom in zaključnim koncertom na Snežnem stadionu ob vznožju Mariborskega Pohorja organira Športno društvo Maribor trail v soboto, 7. oktobra 2023.  Priložnost za udeležbo imajo adrenalinski tekači, pohodniki in izletniki.

Največja izziva za ultra trail tekače, pohodnike in adrenalinske tekače sta zagotovo samooskrbna trail teka Volvel in Jezernik, ki ob tem pa organizirajo še številne planinske pohode, pešačenje do Trikotne jase na Mariborskem Pohorju in spust s Pohorjetom.

Prijave na oba samooskrbna teka so še možne vse do konca tega meseca, do 30. septembra 2023, preko spletne strani www.maribortrail.si.

V petek, 6. oktobra 2023, med 16. in 21. uro, bodo prijavljeni udeleženci pod Mariborskih Pohorjem prevzeli štartne pakete in na “online” informativnem sestanku, ki bo uvod v prvo Prečenje – Crossing Pohorje 2023,  izvedeli vse potrebne informacije za uspešno prečenje.

V soboto, 7. oktobra 2023, ob 7. uri, iz Slovenj Gradca in ob 10:30 iz Lovrenca na Pohorju pa se bodo po sledeh SPP podali na samooskrbno tekaško raziskovanje Pohorja, in sicer v počastitev 70-letnice Slovenske planinske poti in 130-letnice Planinske zveze Slovenije.

Robert Kereži z ekipo na preskusu trase za samooskrbni tek po Pohorju. Foto: Društvo Maribor Trail

Samooskrbni trail tek Jezernik

zajema 39 km samooskrbnega teka od Lovrenca na Pohorju do Snežnega stadiona v Mariboru. Gre za prvo samooskrbno trail tekmo v Sloveniji, ki na poti ne bo imela dodatnih oznak in kjer ne bo običajnih okrepčevalnih ter tranzitnih postaj. Ves čas se bodo morali udeleženci  orientirati po markacijah in GPX-sledi v uri ali pametnem telefonu. Društvo Maribor trail pa udeležencem ponuja enkratno zlitje z naravo in odkrivanje najbolj skritih pohorskih kotičkov, kjer bodo prišli na plano njihove iznajdljivost, moč, vzdržljivost in trdna volja.  Pripravljene bodo postaje, kjer se bo dobilo vodo, ki pa jo bodo lahko našli tudi v vodnih izvirih ob poti,  saj je Pohorje polno naravnih izvirov. Za hrano pa bodo udeleženci – v duhu samooskrbnosti – morali poskrbeti sami – iz nahrbtnika. Število udeležencev je omejeno na 200. V paketu za prijavo pa se lahko odločijo tudi za transport iz Maribora na štartno mesto v  Lovrenc na Pohorju.

Člani Društva Maribor Trail so preskusili adrenalinsko prečenje Pohorja za samooskrbna teka po Pohorju. Foto: Društvo Maribor Trail

Samooskrbni trail tek Volvel

Pa je daljši od Jezernika, saj obsega kar 74 km od Slovenj Gradca do Snežnega stadiona v Mariboru. Gre za prvo samooskrbno trail tekmo v Sloveniji, ki na poti ne bo imela dodatnih oznak ter kjer ne bo običajnih okrepčevalnih in tranzitnih postaj. Ves čas se bodo udeleženci morali orientirati po markacijah in GPX-sledi v uri ali pametnem telefonu.  Organizatorji pa jim ponujajo enkratno zlitje z naravo in odkrivanje najbolj skritih pohorskih kotičkov, kjer bodo prav tako kot pri Jezerniku prišli na plano njihove iznajdljivosti, moč, vzdržljivost in trdna volja. Vodo bodo lahko dobili na  vodnih postajah, ki bodo posejane na vsakih 10 km, ali pa ob poti, saj je Pohorje polno naravnih izvirov. Za hrano pa bodo udeleženci – v duhu samooskrbnosti – morali poskrbeti sami – iz nahrbtnika.  Število udeležencev je omejeno na 100.  V paketu za prijavo imajo tudi možnost izbire transporta iz Maribora na štart v Slovenj Gradec.

Na obeh samooskrbnih tekih ponujajo: 

– zadostno število vodnih postaj in naravnih okrepčevalnic z vodnimi izviri,
– planinske koče na poti, kjer si bodo lahko natočili vodo,
– pogoste in dobro vidne oznake planinskih poti ter dodatnih oznak tam, kjer bo treba,
– odkrivanje najbolj skritih kotičkov neokrnjene narave,
– merjenje časov na celotni dolžini obeh prog skupaj z Redbull odsekom od Jelenje peči do Bajgota (pod malim in velikim slapom Šumik),
– atraktivne fotografije in videoposnetke.

Trasa samooskrbnih tekov teče po običajni poti, hkrati pa tudi postavlja izzive. Foto: Društvo Maribor Trail

Več pohodov in izletov po Pohorju

Ob vsem tem pa bodo v soboto, 7. oktobra 2023, ponudili še razne pohode in izlete po Pohorju, na katere vabijo skupaj z raznimi planinskimi društvi ter skupinami. Celoten seznam je na spletni strani Društva Maribor trail TUKAJ. 

Vsi pohodniki, ki se bodo udeležili katerega koli od brezplačnih izletov, bodo prejeli kupon s številko, ki ga morajo prinesti v ciljni prostor – v areno Snežnega stadiona pri Hotelu Arena. Vse kupone s številko bodo dali v boben za žreb bogatih in raznovrstnih nagrad, ki so jih prispevali sponzorji in donatorji. Žreb bo potekal kot del napovedanega družabnega dogodka, od 17. ure naprej.

Zaključno dogajanje na Snežnem stadionu

Na koncu pa bodo na Snežnem stadionu pod Mariborskim Pohorjem sprejeli udeležence obeh samooskrbnih trail tekov in pohodnikov ter poskrbeli za podelitev medalj in diplom vsem, ki bodo zaključili tekmovanje, bogat program z vrsto aktivnostmi pa bo tekel vse od 17. do 20. ure. Takrat bo na voljo več dejavnosti:
– animacija za otroke
– vožnja s PohorJetom
– družinski pohodi v bližnji okolici
– zabava z didžejema:  Lan Rabzelj-Rasky in Nejc Antolinc
– žrebanje bogatih in atraktivnih nagrad
– podelitev medalj in diplom vsem, ki bodo zaključili tekmovanje
– podelitev pokalov in nagrad najboljšim
– pohorski lonec
– zanimivi gostje

Več informacij je na spletni strani  Društva Maribor trail, kjer tudi zbirajo prijave za samooskrbna teka po Pohorju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.