20:01, čet, 2. Maj

FOTO: Kungoto bodo kmalu zavzeli parklji





Skupina Kungoški parkli pripravlja že šesti Parkl Fest. Ta bo v soboto, 9. decembra 2023, ob 18. uri, na trgu v Zgornji Kungoti.

Kungoških parklov je zdaj 22, nam je povedal Edvard Urbancl, vodja Kungoških parklov. V skupini imajo tudi dve dekleti. Pridružili so se jim tudi otroci, ki veljajo za podmladek. Občasno pa imajo poleg tudi črnega angela,  nam je še povedal Urbancl. Velikokrat sodelujejo z avstrijskimi skupinami krampusov, ime je sicer drugačno, a gre pa za enake maske in isti pomen. Na  šestem Parkl festu domačini ne bodo sami, ampak v družbi z drugimi parklji, krampusi, tako iz Slovenije kot tudi tujine. V Kungoti bo namreč 11 skupin s približno 200 parkljev.

Kungoški parkl

Tako se jim bodo pridružili Schmiernberg Teifln, FireDevils Perchtengruppe, Žetalski Krampusi, Die “Platscher Teufel”, Legends of the Darkness, Vražji Krampusi, Bierbaumer Street Devils, Feldkirchner Seeteufel, Kapelski Krampusi, Hermanos del Infierno.

Kungoški parkl

Manjkal ne bo niti Miklavž, saj so parklji običajno prav spremljevalci Miklavža. Pa ne tisti, ki odnesejo otroke ali jih kaznujejo, ampak so skupaj zaradi tega, ker po izročilu odganjajo zlo.

Po njihovem spektaklu pa bodo Til Čeh in Petelini v šotoru poskrbeli za zabavo. Za prehrano bo poskrbel Zavod za izobraževanje, šport, kulturo in turizem Makole, BBQ Makole, pravijo, da se bo dimilo.

Kungoški parkl

Parkljevanje je pravzaprav star običaj, ki izhaja še iz poganskih časov, približno v 11. stoletju pa ga je krščanska cerkev vzela za svojega in takrat parklje dodala kot spremljevalce svetega Miklavža. Kungoški parkli pa že več let ohranjajo ta običaj.  Nekaj “mask” za parklje se sicer lahko kupi, a Urbancl nam je že na prejšnjih parkl festih zatrdil, da se radi potrudijo in naredijo ali dajo narediti celoten kostum tak, kot ustreza parklju, ki ga bo nosil. Lesene maske naredijo rezbarji po željah tistega, ki jo bo nosil. Mihael Kos iz Žetal je eden takih slovenskih rezbarjev, ki delajo unikatne lesene maske za parklje. Ti so sicer največkrat oblečeni v ovčje ali kozje kožuhe.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.