10:43, tor, 23. Apr

FOTO: Kurenti in koranti napolnili Ptuj

Od leta 2017 dalje je eden izmed osrednjih večernih dogodkov, ki polni program v starem mestnem jedru v času Kurentovanja, Dan kurentovih in korantovih skupin. Županjo Nuško Gajšek je danes z glasnim zvonjenjem in prihodom pred Mestno hišo nagovorilo okrog 750 združenih kurentov in korantov.

Soorganizator večernega dogodka, Zveza društev kurentov, je bila ustanovljena leta 2014 in ima danes status društva v javnem interesu na področju kulture. Večerni prikaz kurentovega obredja je stalnica njihovega udejstvovanja v okviru Kurentovanja.

Zveza je tista, ki je zadolžena za ohranjanje poslanstva lika, ki je od leta 2017 dalje skupaj z obhodi vpisan na UNESCO-v Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

FOTO: Stanko Kozel
FOTO: Stanko Kozel

Aleš Ivančič, predsednik Zveze društev kurentov: »Zveza društev kurentov šteje približno 1200 članov, 26 društev, in naša prvinska naloga je varovanje kulturne dediščine, s ciljem, da se obhodi kurentov dogajajo po vaseh, smo želeli podariti mestu Ptuj predstavitev teh kurentovih in korantovih skupin. Gre za predstavitev vseh društev, ki so ali niso v Zvezi. Danes nas je zbranih približno 750 in srčno upamo, da bomo z obhodom oziroma predstavitvijo in seveda voščilom dobre letine ter vsega dobrega aktualni županji prinesli srečo, veselje in v deželo privabili pomlad.«

Dogodek, ki je znova navdušil nepredstavljivo množico obiskovalcev, je upravičil svoj namen.

FOTO: Stanko Kozel

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.