22:14, sob, 27. Apr

FOTO: Mariborska tržnica Tabor po preureditvi na površju, spodaj garaža





Tržnica Tabor v Mariboru naj bi v prihodnjih letih zaživela v novi podobi. Načrtuje se, da bo tržnica, ki je sedaj umeščena v podhod, dvignjena na površje, kjer naj bi se oblikovala nova večnamenska ploščad, ki bo služila tudi drugim dejavnostim. Pod njo pa naj bi uredili podzemno garažo.

V Javnem holdingu Maribor so za STA pojasnili, da je Mestna občina Maribor v sodelovanju z Društvom arhitektov Maribor (DAM) nedavno zaključila urbanistično arhitekturni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve. Nanj so prispeli trije elaborati, pri čemer sta bili podeljeni dve nagradi – druga in tretja.

Natečajne rešitve za prenovo Tržnice Tabor.
Foto: Javni holding Maribor

“Namen natečaja je bil pridobiti strokovno najustreznejšo idejno zasnovo za preureditev območja ob križišču Ceste proletarskih brigad in Kardeljeve ceste, predvsem programsko-prostorske rešitve štirih površin na vseh krakih omenjenega križišča. Zaradi ohranjanja obstoječih funkcij je glavni vsebinski poudarek temeljil na rekonstrukciji Tržnice Tabor, ki je bila doslej umeščena v podzemne prostore podhoda, natečaj pa je predvidel ‘premik’ tržnične dejavnosti na površino, obenem oblikovanje nove večnamenske ploščadi, pod njo pa ureditev manjkajočih podzemnih garaž,” so navedli.

Kakšna rešitev je naboljša?

Kot najbolj funkcionalna in celovita rešitev je bila opredeljena drugo nagrajena rešitev avtorjev Lane Topolovec, Mihe Fujsa, Nebojše Drinića, Jureta Jovanovića in Mihaela Novaka: “Nov objekt tržnice so zasnovali kot pragmatičen, zastekljen dvonivojski paviljon, ki nudi prostore za izvajanje tržnične dejavnosti z ustrezno vremensko zaščito ter z dovolj velikim številom stojnic, obenem z mesnico, pekarno, gostinskim delom ter pohodno streho.”

Natečajne rešitve za prenovo Tržnice Tabor.
Foto: Javni holding Maribor

“Privlačno so oblikovali tudi okoliški odprti prostor, kjer se trg proti zahodu preko stopnišča z zelenimi poudarki in sistemom klančin dvigne na raven stanovanjskega kareja oz. dvorišča s knjižnico in tako omogoči zvezno prehajanje iz smeri zahod-vzhod ter obratno. Stopnice lahko v primeru prireditev tvorijo možnost tribun, hkrati pa različne ravni trga omogočajo vzporedno izvajanje več različnih programov,” še izhaja iz ocene natečajne komisije.

Ob tem naj bi se zvišal delež zelenih površin na območju, nova garaža pa naj bi nudila prostor za servisne prostore in 164 parkirnih mest. Vrednost investicije je ocenjena na 6,5 milijona evrov (brez DDV).

Kdaj bo izvedena, še ni znano. “Kratkoročno so naslednji predvideni koraki odprtje razstave natečajnih projektov in začetek priprave projektne dokumentacije z izbranimi projektanti,” pravijo na Javnem holdingu Maribor.

Mestna četrt Tabor naj bi imela zagotovljena sredstva za pridobitev projektne dokumentacije in gradbenega dovoljenja. “S tako pripravljenim projektom bo Mestna občina Maribor iskala priložnosti na razpisih države in EU. Verjamemo, da gre za zelo zanimiv projekt oživljanja urbanih mestnih centrov, medgeneracijskega sodelovanja, družbenih vsebin, trajnostne mobilnosti in zelenega prehoda,” so optimistični na holdingu.

Tržnica Tabor je trenutno odprta vsako sredo, petek in soboto. Na njej je med 15 in 20 prodajalcev zelenjave, sadja, medu, kruha, jajc in testenin, v petek in soboto je odprta tudi mesnica. Na tržnici deluje tudi gostinski lokal, ki nudi malice in kosila in je odprt od ponedeljka do sobote.

V sklopu občinske čistilne akcije so lani prostovoljci in komunalne službe temeljito očistili območje. Kljub temu se tam še vedno pojavljajo vandalizem in grafiti, ki kazijo podobo tržnice. V družbi Mestne nepremičnine, ki sodi pod okrilje Javnega holdinga Maribor in skrbi za tržnično dejavnost v mestu, napovedujejo spomladi novo čistilno akcijo, v okviru katere naj bi ponovno očistili porisane steklene površine in okolico tržnice.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.