11:58, sob, 27. Apr

FOTO: Mariborski bend Alo!Stari danes izdal drugi album ‘Sem prii, nič ti neom!’ Direkten, kritičen in z energijo ‘na šus’





Aprila bo mariborski bend Alo!Stari obeležil pet let delovanja. In kot so fantje že naredili, bodo naredili tudi letos – večkrat bodo praznovali isti rojstni dan. Pripravljajo namreč dva rojstnodnevna koncerta: 18. 4. 2024 v ljubljanski Cvetličarni, 26. 4. 2024 pa na mariborskem Štuku. Danes pa so izdali svoj drugi album ‘Sem prii, nič ti neom!’.

Alo!Stari so zastavonoše slovenskega skate punka. Od danes naprej pa lahko rečejo, da imajo tudi dva albuma, ne samo enega. In na drugem je 12 pesmi, v katerih so mariborsko cinični, neprizanesljivi, kritični in neposredni. Ves čas tudi vztrajajo z mariborščino, z njo pa so tudi že koga okužili, saj znajo njihove pesmi tudi tisti, ki v Mariboru še niso bili ali pa precej redko.

In kaj pravijo fantje zdaj, ob izidu drugega albuma? Kaj sploh je na albumu?

“Ko smo še kot pubeci hodli ven, je bila vsak vikend vedno ista pesem: kjerkoli smo že bili, je bila tam tudi družba folka, ki je delala probleme. In ko si zaslišal ta famozni ”daj sem prii, nič ti neom” si vedo, da si ga najebal. In potem smo laufali, čim dlje. Da nas ne bi dobili. Ko danes pogledamo na te situacije, se nam zdi ta folk točno tak, kot ta dva pubeca na naslovnici našega novega albuma ‘Sem prii, nič ti neom!’. Dva pubeca s cigareto, ki nista mela kaj bolj pametnega za delat.”

In z dogodki iz mladosti v mislih so Alo!Stari opremili naslovnico in naslovili svoj drugi album. Na njem je torej 12 komadov. Prva dva sta polna energije kot ‘šus’: ‘Danes nea grem domu’, ki ga Alo!Stari že lep čas igrajo na koncertih, in pravkar izdani single, himna za vse tiste, ki nimajo časa za nič, ‘Spali bomo te ko bomo mrtvi’. Nato sledi udarni del z ‘Lej ti ovega’, s katerim se obregnejo v točno določene tipe; “pa saj jih vsi poznamo, kake!” Četrta je ‘MSG’, za katero lahko rečemo, da je mirnejša, introspektivna pesem in tista, ki kaže na zlomljena srca in nekaj jeze, to je tako lažje prenašati kot žalost. Sledi prvi single z albuma ‘Prie tako leto’. Kako komentirajo to? “Dajmo o njej povedati zgolj to, da izvrstno popisuje obdobje, ko se nam je vsem pipalo – tako ali pa drugače.”

Naslovnica albuma Alo!Stari – Sem prii, nič ti neom. Izid: 26. 3. 2024

Sredino albuma zavzema pesem, pri kateri sodeluje Emkej, gre za single ‘Nea guši’, v katerem so Alo!Stari in Emkej združili uporniški punk z družbeno-kritičnim hip hopom. Sledi nova  ‘Še enkrat’, nato pa tri že dobro poznane, saj so jih skejt pankerji že predstavili kot single: ‘Nisn jezn, sao me razpizdi’, najbolj miren song albuma, baladna pesem ‘Glavno da midva sma skup’, tokrat v sodelovanju z Najo Lipičnik iz benda Before Time, ter himna prijateljstvu ‘Preživeli smo še eno noč’. Zadnji dve skladbi pa prinašata presenečenje, ki ga mi nočemo izdati, poslušajte ‘Že dugo’ in ‘Jebite se vsi’, pa sami razvrstite v nek predal, ali pa seveda, poslušajte, poslušajte.

So takšni, kot pravijo, da so?

Bomo ob tem lahko rekli, tako kot so sami zapisali? Da je novi album definitivno tak, da so fantje še enkrat pokazali, kako presneto resno jemljejo svoj edinstven glasbeni izraz, zaradi katerega so to, kar so? Najboljše, da album poslušate in to večkrat, da se prepričate. Pa pridete na koncert.

Alo!Stari. Foto: Luka Hernet

Zakaj bi rojstni dan praznovali enkrat, če pa ga lahko dvakrat

Pred Alo!Stari so Tine Matjašič, Jernej Metež, Matej Kosmačin, Matic Mlakar in Tomaž Medvar delovali in sodelovali v mnogih drugih glasbenih sestavih, a ko so prišli skupaj, so že vedeli, zakaj so skupaj.  Svoj drugi album izdajajo ob zanje prelomnem času. Prva petletka je za njimi.  Kot neka polovička, torej bodo rinili naprej. Še v drugo petletko. Prej pa praznovali rojstni dan.  Aprila 2019 so pokazali njihov prvi komad ‘Nea vem kam’. Takrat so bili novinci, vsaj skupaj, čeprav so bili že prej na sceni z drugimi ekipami. Prav tako aprila, le da letos, pa bodo imeli dva rojstnodnevna koncerta. Kaj se bo zgodilo?  Brezkompromisen, direkten, surov, melodičen skejt punk z besedili v čisti mariborščini, ki je ne zna vsak, lahko pa se loti učenja, bo zavladal v Cvetličarni 18. aprila, nato pa se bo to ponovilo 26. aprila na mariborskem Štuku. Predskupina na obeh koncertih bo ljubljanski pank trio Lim, Smrad in Žila. In fantje iz Alo!Stari obljubljajo še presenečenja.

Pet let je mimo, kot bi mignil, a dogajalo se je na polno

Mariborski skejt pankerji Alo!Stari so bili pred petimi leti eksplozivno presenečenje za vse. Pri komad ‘Nea vem kam’ je v prvih 24 urah dosegel okoli 30.000 ogledov na omrežju YouTube, kar je bilo prav tako presenečenje za alternativni bend. Dva meseca kasneje so bili na dvorišču Vetrinjskega dvora. Sledili so novi komadi, pesmi, singli  ‘Star’, ‘Alo, stari’ in ‘Valovi’, potem so udarili z ‘Vse bi dal’ in ‘Kaj naj zaj nareim’.  A vprašanje, kaj naj zdaj naredijo, je bilo odveč, očitno so vedeli. Prvega septembra 2021 je namreč izšel njihov takrat že zelo težko pričakovani prvenec ‘Pa kaj te s tao je’. 14 pesmi. In novi in novi nastopi – na manjših in večjih odrih. In seveda na radijskih valovih. Leto 2022 so napolnili Kino Šiška, razprodali Štuk in imeli dva ‘Pune vrei špila’.  Kdor ni bil tam, mu je lahko žal. In fantje se še niso spravili k počitku, ampak so naredili še ‘Prie tako leto’, ‘Nea guši’, ‘Nisn jezn, sao me razpizdi!’, ‘Preživeli smo še eno noč’, ‘Glavno, da midva sma skup’ in ‘Spali bomo te ko bomo mrtvi’. Posneli vse skupaj in še več. Pa dali na album.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.