10:24, pet, 17. Maj

FOTO: Mariborski študentje sami prenovili učilnico





Študentje Višje lesarske šole v Mariboru so z omejenimi sredstvi po načelu reciklaže in ponovne uporabe povsem sami prenovili in opremili eno od učilnic.

lesarska šola maribor (1)

Idejo o prenovi ene izmed učilnic, so študentje razvili povsem sami, pripoveduje ravnatelj Višje lesarske šole Maribor Miroslav Novak. „Želeli so namreč bolj kreativno in domače okolje, mi pa smo jih pri tem podprli,“ opisuje začetke in dodaja, da je celotna prenova trajala tri mesece.

Lesarska šola Maribor

„Ves prostor je oblikovan po principu ponovne uporabe – torej že uporabljenih, recikliranih materialov, ki smo jih dobili preko spleta, pri sorodnikih, na odpadu,“ pojasnjuje ena od udeleženk projekta študentka Tjaša Holc. Te nekoč že uporabljene in celo zavržene stvari so po njenih besedah nato prenovili, pobrusili in polakirali, tako da sedaj delujejo povsem novo.

Učilnica sedaj služi kot večnamenski prostor – za druženje, izmenjavo idej, ter seveda za predavanja in učenje.

lesarska šola maribor (3)

Pri prenovi je sodelovali okrog 15 študentov 1. letnika. In kako so se projekta lotili? Kot pojasnjuje Lidija Veber, je vsak dal neko zamisel. „Skupaj smo nato staknili glave in prišli do skupne odločitev,“ pravi.

lesarska šola maribor (4)
Prenovljena učilnica služi tudi kot razstavni prostor.

Osnovni motiv, da pa so študentom sploh zaupali prenovo, je bil po besedah ravnatelja spodbujanje idej. „S sredstvi so bili namreč zelo omejeni, tako da so morali po večini sami najti pot, kako se prenove lotiti oziroma priti do želenega cilja,“ pripoveduje Novak. Kot še dodaja, se na njihovi šoli namreč trudijo, da študentov ne učijo zgolj teorije, pač pa jih opremijo tudi z znanjem, vrednotami in spretnostmi, ki jih bodo potrebovali v življenju.

Sredstva, ki jih jim je zagotovila šola, so znašala 100 evrov. Vse ostalo so študentje organizirali in prenovili sami.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.