23:06, pet, 3. Maj

FOTO: Na OŠ Kungota so aktivno preživeli dan Zemlje na mnogih delavnicah





Na Osnovni šoli Kungota so imeli ob dnevu Zemlje polno dejavnosti. Med drugim so sadili drevesa, pobarvali steno ob igrišču, naredili grede, se vozili s kolesi in še marsikaj.

Pred vhodom v šolo so učenci obnavljali znanje vožnje s kolesom, kolesarili v krogu in si podajali “štafeto”, hkrati pa urili svoje kolesarsko znanje, tudi kako lahko popravijo kolo.

Ob šoli so tudi uredili grede, posejali več dreves, s katerimi bo nastala senca v učilnicah. Več učenk je tudi naslikalo zanimive in hkrati povezane slike na steno, ki je postavljena od šolo proti šolskemu, športnemu igrišču.

Zunaj je skupina učencev in učenk tudi izdelovala napise s pozitivnimi sporočili. Te bodo pričvrstili na ograjo, tako da bodo vidni mnogim. Vsi napisi niso bili tematsko povezani z ohranjanjem okolja, ampak tudi z medosebnimi odnosi, ki so- takrat ko so izboljšani – prav tako polepšali svet.

Pod geslom “Bodimo sprememba v svetu, ki si ga želimo” so na OŠ Kungota učencem omogočili izkušnjo, ki je združila raziskovanje, ustvarjanje in skrb za okolje. Šola je ta dan imela gledališki predstavi, ki sta odprli vrata v svet poguma, raziskovanja in pomena čustev. Šestošolci so se odpravili v naravo – v Ormoške lagune in krajinski park Šturmovci. Ostali učenci pa so bili v 15 različnih delavnicah, v katerih so izdelovali kompostnike za šolski vrt, urejali zbirko šolskih fosilov in mineralov ter spoznavali okus lokalno pridelane hrane v kuhinji. Poleg tega so tudi izmenjevali sadike, se učili presajati, varne vožnje s kolesom ter spoznavali majhne trike pri popravilu koles.

Svoje znanje in izkušnje so z njimi delili strokovnjaki s področja samooskrbe, Alenka Šoštarič, člani mariborske kolesarske mreže in geograf ter strokovnjak za minerale, kamnine in fosile Viljem Podgoršek. Cilji vseh delavnic so bili ozaveščanje o pomembnosti ohranjanja ekosistemov, spodbujanje trajnostnega načina življenja ter poudarjanje pomena aktivnega, zavzetega in ljubečega odnosa do žive in nežive narave, predvsem pa odnosov med ljudmi.

Kmalu več v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.