19:23, pet, 26. Apr

FOTO: Na Osnovni šoli Duplek so učenci spoznali stare družabne igre od gumitvista do igre šlik šlak šlok





Na Osnovni šoli Duplek so učenci sodelovali pri starih igrah za mlado generacijo ter se tako naučili družabnih iger, ki so jih znali že njihovi predniki.

Učenci so v večnamenski dvorani ob šoli pokazali več iger: pihanje kovancev, šlik šlak šlok, gumitvist, premagovanje ovir, ki so jih naredili z elastiko, petelinček, stara igra OE, metanje zvezd; v drugi telovadnici pa so še metali kamne v vedra, se šli slepe miši in še mnogo drugih zanimivih starih iger.

Osnovna šola Duplek je projekt skupaj z Medgeneracijskim centrom Danica Duplek in drugimi deležniki izvedla tako, da so se otroci dlje časa učili teh iger in jih spravili iz teorije v prakso, v vsakdanje življenje. Cilj pa ni bil učence samo naučiti teh iger, ampak jih tudi prepričati, da sta gibanje na prostem in druženje s prijatelji boljša kot pa sedenje na kavču, stolu in igranje računalniških iger. Prav gotovo jim je to tudi uspelo.

Manuela Strmšek Adam, vodja Medgeneracijskega centra Danica Duplek, je izpostavila, da center pri izvedbi starih iger za mlado generacijo sodeluje z Osnovno šolo Duplek. Šola je namreč celo šolsko leto učila učence teh iger ter jih motivirala, da so se igrli tudi doma. Strmšek Adamova pravi, da je to tudi vzvod, s katerim so otroke spravili proč od računalnikov in telefonov.

Ravnatelj OŠ Duplek Đano Novak pa je dejal, da je glavni namen, da se otroci čim več gibajo, zato so se lotili tega projekta. Poudaril je še, da tudi med rednim poukom iščejo čim več priložnosti za to, da se učenci gibajo in da so na svežem zraku, da se družijo in socializirajo.

Kmalu več v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.