13:47, pet, 3. Maj

FOTO: Na Ptuju vse nared za 57. Kurentovanje





To soboto, 18. februarja, se na Ptuju začne že 57. Kurentovanje. Organizatorji mu poleg zabave tudi tokrat želijo dati etnografsko noto. Letošnje Kurentovanje se bo raztegnilo na 11 dni, ko bodo Ptuj in okolico zavzele maske.

Kurentovanje se bo uradno pričelo to soboto, 18.2.2017, s predajo mestne oblasti že 16. princu karnevala, Alešu Goričanu oz. Maksimilijanu Gregoriču. “Komaj čakam na prevzem oblasti. Pred tem pa ne bi kaj dosti govorili kaj vse bomo naredili, da si župan v zadnjem trenutku ne premisli, ker se je že v lanskem letu zelo otepal, da bi predal to oblast. Mi imamo že nekaj zamisli v glavi kaj bomo naredili. Seveda je to v dobrobit ljudstva, vseh meščanov, ker pust je čas veselja,” je dejal princ karnevala.

kurentovanje tiskovna 6

Je pa ptujski župan na tiskovni konferenci pred pričetkom Kurentovanja ptujski župan Miran Senčar spomnil, da je Lonely Planet že leta 2015 med vsemi svetovnimi karnevali Ptuj uvrstil na sedmo mesto. “To je za to mesto veliko priznanje, po drugi strani pa tudi velika obveza, da festival v prihodnje še nadgradimo,” je dejal Senčar. Že lansko leto je ta uvrstitev na lestvico prinesla nekaj sadov in so že na kurentov skok prišli ljudje iz različnih držav, ki jih pretekla leta ni bilo.

Letos v času Kurentovanja na Ptuju pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, “kar je velika priložnost za promocijo mesta,” je še dodal Senčar.

Nova organizacijska struktura

Letos je organizacijo dogodka v javnem delu prevzel novoustanovljeni Zavod za turizem Ptuj. Poskrbeli so za več stojnic z različno ponudbo kot v preteklosti, pa tudi za dodaten zabavni program po že uveljavljenih povorkah. “Obiskovalce želimo po povorkah v mestu zadržati dlje časa,” je pojasnila direktorica Zavoda za turizem Ptuj Katja Gönc.

grabrovec gonc

V okviru Kurentovanja se bo letos zvrstilo več kot 200 različnih dogodkov. Poleg sobotne (18.2.2017) etnografske povorke, ki se je bo udeležilo veliko slovenskih in tujih etnografskih mask ter predaje oblasti, med vrhunce sodijo še mestni korzo, nočna povorka in povorka vrtcev. Največ ljudi znova pričakujejo prihodnjo nedeljo, 26.2.2017, na tradicionalni mednarodni povorki, na kateri pričakujejo tudi nekatere eksotične maske iz drugih delov sveta.

Predsednik Kurentovanja Branko Brumen je izpostavil, da ptujski karneval ni le sedmi na svetu, temveč celo tretji v Evropi, takoj za Benetkami in belgijskim Binchom. Že v jeseni pa naj bi si Ptuj obetal tudi vpisa kurenta na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. “Nominacija vlade je že uradno oddana in umeščena na spletno stran Unesca. Glede na prve odzive verjamemo, da nam bo letos ta dolgoletni strateški cilj uspel, s tem pa bo Ptuj v kulturno-turističnem smislu pridobil novo prepoznavno in pomembno dimenzijo,” je dejal Brumen.

Komercialni del v karnevalski dvorani

Tudi letos bo zabavni oziroma komercialni del programa v karnevalski dvorani, za katerega bo letos poskrbela mariborska agencija Novelus. Doslej uveljavljenim koncertom glasbenih zvezdnikov so dodali še dnevne dogodke, poskrbeli pa so tudi za najmlajše. Dogajanje v karnevalski dvorani se bo tako pričelo že ta petek, 17.2.2017, trajalo pa bo vse do pokopa pusta, 28.2.107.

kurentovanje tiskovn5

Kot je dejala Gönčeva, so informacije hotelirjev na Ptuju vzpodbudne, saj da je opaziti vse večje zanimanje za Kurentovanje in pustovanje na Ptuju. Beležijo namreč zelo dobro zasedenost, za zadnji vikend pa naj bi bila zasedenost na višku, skoraj tako, da bo težko najti kakšno prosto sobo. Za letošnje Kurentovanje je Mestna občina Ptuj, za javni del, sicer namenila 46.000 evrov iz proračuna, še vsaj dvakrat toliko pa so morali nabrati pri pokroviteljih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.