23:31, pet, 26. Apr

FOTO: Otvoritev dvorane Zinke Zorko v Selnici ob Dravi





Včeraj so v Selnici ob Dravi svečano otvorili in na novo poimenovali veliko dvorano v Hramu Kulture Arnolda Tovornika po pokojni doktorici, krajanki in dolgoletni obiskovalki Zinki Zorko.

Zinka Zorko, rojena 1963, je bila slovenska jezikoslovka in akademikinja. Diplomirala je na ljubljanski Filozofski fakulteti iz slovenskega in ruskega jezika in književnosti, tam je lta 1986 doktorirala z disertacijo Koroški govori dravskega obmejnega hribovja od Ojstrice o Duha na Ostrem vrhu.

Sprva je poučevala na srednjih šolah na Ravnah na Koroškem. Kasneje je delala na PeF v Mariboru. V letih 1986−1996 je predavala tudi na ljubljanski Filozofski Fakulteti.

Zorkova je proučevala narečja in njihovo družbeno vlogo, predvsem s Koroške in vzhodne Slovenije. Na Koroškem se je še posebej posvetila proučevanju narečja v delih Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. Obdelala je Jamnico, Samorastnike in Solzice. Obravnavala je medjezikovna prepletanja predvsem z nemškim in madžarskim jezikom. 

Leta 2013 je prejela Zoisovo nagrado za življenjsko delo za raziskave govorov koroške, štajerske in panonske narečne skupine na glasoslovni, oblikoslovni, skladenjski in besedijski ravnini.

Hram kulture v Selnici ob Dravi nosi ime igralca Arnolda Tovornika. V zgradbi pa se nahaja še likovni salon po imenu grafika Arnolda Šušmelja. Sedaj pa veliko dvorano krasi ime Zinke Zorko.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.