21:22, čet, 2. Maj

FOTO: Po skoraj 30 letih nova podoba uniform Slovenskih železnic





Slovenske železnice spreminjajo podobo uniform osebja. Skoraj 30 let so prometniki, sprevodniki, vodje vlakov, kontrolorji in prodajalci prepoznavni v uniformah v petrolejsko zeleni barvi. Od nedelje, 10. decembra, ko začne veljati tudi nov vozni red, pa bomo osebje Slovenskih železnic prepoznali po novih uniformah v temno modri barvi.

Sprememb na železnici je zadnja leta precej. Najbolj vidno izstopajo prenovljene železniške postaje, številni novi vlaki, digitalne rešitve, kot so npr. kartomati itd. S tem mesecem pa prihaja še ena pomembna in vidna sprememba – to so nove uniforme osebja Slovenskih železnic.

Nove uniforme Slovenskih železnic od 10. decembra

Od obstoječih uniform v petrolejsko modri barvi, s skoraj 30-letno tradicijo, se z 10. decembrom poslavljamo. Slovenske železnice so podobo teh uniform uvedle po osamosvojitvi Slovenije, v letu 1994. Takrat je nastal tudi znan logotip Slovenskih železnic, ki si ga je zamislil arhitekt Nino Kovačevič.

VIR: Slovenske železnice

Na železnici imajo red predpisan tudi pri oblačilih, tako z uniformami zaposlenih, ki so v stiku s potniki, kot tudi za delovno osebje, ki ima predpisana ustrezna zaščitna oblačila. Slovenske železnice so celostno grafično podobo posodobile v letu 2021, v večini so bili elementi le malenkostno spremenjeni, modernizirani, v največji meri pa je sprememba vidna pri uniformah zaposlenih. Priročnik o Celostni grafični podobi ima skupaj preko 220 strani in nekaj čez 20 strani je namenjenih celostni podobi delovnih oblačil in uniform.

VIR: Slovenske železnice

Nove službene obleke so temno modre barve in vključujejo temno modre hlače ali krilo, belo srajco z modrimi dodatki v gumbih, ovratniku in rokavih, modri blazer in modro bundo iz nepremočljivega materiala z všito kapuco. Moški del uniforme je tudi svetlo modra kravata, ženski del uniforme pa je svetlo modra rutka s potiskom logotipa. V ovratniku in v rokavih je všita kontrastna tkanina z drobnim vzorcem v modrih kontrastnih odtenkih. Kontrolorji (spremljevalno osebje v vlakih) imajo tudi modro kapo, prometnice in prometniki pa rdečo kapo. Na vseh delih uniforme, razen na hlačah in krilu je vezen srebrni emblem logotipa Slovenskih železnic.

Poleg videza pomembna tudi udobnost uniform

Nova podoba službenih uniform Slovenskih železnic prinaša modernejši in elegantnejši izgled. In ker je pri poklicih prometnika, osebja za spremljavo vlaka in prodajalcih poleg videza ključno, da so oblačila udobna in praktična, je bilo to pomembno vodilo pri izbiri novih uniform. Nove uniforme so tako iz materiala, ki poleg udobja omogoča še praktično vzdrževanje. So v celoti pralna doma, v pralnem stroju, izdelanem za domače gospodinjstvo.

VIR: Slovenske železnice

Srajca je izdelana iz tkanine, ki zagotavlja konstantno idealno telesno temperaturo 37,5 stopinj Celzija. Tehnologija 37.5® omogoča visoko udobnost oblačil. Ta tehnologija deluje kot termostat s telesom. 37.5 delci absorbirajo infrardečo energijo, ki seva iz telesa, in če je prisotna vlaga ali znoj, pospešijo izhlapevanje. Če ni vlage ali znoja, pa delci IR energijo akumulirajo in ohranjajo toploto. Srajce so prav tako pralne v pralnem stroju.

Pred izbiro nove podobe so Slovenske železnice na delovnih mestih sprevodnik, vodja vlaka, prodajalec in prometnik izvedli testiranje službenih oblek v dejanskih pogojih (med opravljanjem službenih obveznosti). Sodelavci, ki so bili za testiranje naključno izbrani (po različnih konfekcijskih številkah in zgradbah telesa) so podali pozitivne povratne informacije glede samega izgleda, počutja ob nošenju, materiala.

Trajnostno vodilo Slovenskih železnic

Slovenske železnice posebno pozornost namenjajo trajnosti in odgovornosti do okolja. Ob menjavi službenih uniform bodo na Slovenskih železnicah starim odsluženim uniformam dali novo življenje s predajo oblačil v ponovno predelavo. Nekaj kosov petrolejsko zelene uniforme pa bo prav posebno mesto dobilo v Muzeju Slovenskih železnic v Ljubljani, ker hranijo bogato zgodovino uniform in drugih eksponatov zgodovine železnic na slovenskem ozemlju.

VIR: Slovenske železnice

Uniforme Slovenskih železnic pri svojem delu uporablja več kot 1000 zaposlenih

Uniforme Slovenskih železnic pri svojem delu uporabljajo poklici prometnik, spremljevalno osebje vlaka (sprevodnik, vodja vlaka), kontrolor in prodajalec. Poklici spremljevalno osebje vlaka (sprevodnik, vodja vlaka), kontrolor in prodajalec so zastopani v družbi SŽ-Potniški promet. Skupaj predstavljajo 512 zaposlenih v potniškem prometu. V družbi SŽ-Infrastruktura ima predpisano uniformo poklic prometnika, skupaj je to 587 zaposlenih. V celotni skupini Slovenskih železnic tako pri svojem delu uporablja uniformo več kot 1000 zaposlenih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.